Casa Petri. Roșia Montană – un colț de rai în munții metaliferi

Casa Petri. Roșia Montană – un colț de rai în munții metaliferi

Casa Petri. Roșia Montană – un colț de rai în munții metaliferi 960 638 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Despre Rosia Montana s-a vorbit mult, dar nu suficient incat sa se inteleaga ca, în afara bogatiilor pe care le ascunde în adancimi, are de oferit si alte lucruri de pret.

Desi Rosia Montana este, mai intai de toate, un sat din Muntii Apuseni, putini sunt cei care au descoperit-o în afara ipostazei de ‘’localitate miniera’’  si au inteles imensul sau potential turistic. Unii dintre acestia sunt chiar gazdele Casei Petri despre care o sa va povestim mai multe astazi.

Acestia au pornit la drum, restaurand casa bunicilor, cu speranta în suflet ca pot contribui la imputernicirea comunitatii Rosia Montana, punand în valoare atractiile turistice si promovand valori ecologice. Nu le-a fost usor, dar astazi va pot oferi o experienta unica intr-un cadru natural de poveste.

Locul în care a luat nastere proiectul Casa Petri este o cladire de patrimoniu din Centrul Istoric ce a avut un rol important în viata comunitatii ca sediu de banca, centru medical sau chiar cinematograf.  

A fost nevoie doar de un strop de initiativa si de mai mult curaj pentru a transforma casa bunicilor în locul preferat al oaspetilor veniti de la drum lung.

Gazdele noastre au incercat sa pastreze cat mai multe firmituri din trecut (zugraveala, tamplarie, incalzirea prin teracote pe lemne), dar nu s-au sfiit sa sporeasca confortul, integrand baile si bucataria pe care le aveti astazi la dispozitie.

Casa Cartilor este fostul sediu de banca, unde, pe vremuri, minerii schimbau aurul în bani si dinamita, asa ca peretii sunt de piatra si au un metru grosime.

Poarta numele acesta intrucat se bucura de o bogata biblioteca, impodobita cu vechile carti ale bunicilor, ghiduri despre Rosia Montana si board games.

Este prevazuta cu doua paturi etajate, unde incap patru persoane, o baie privata si bucatarioara, dotata cu aparat cafea, frigider, cuptor cu microunde, tacamuri si vesela.

Fosta bucatarie de vara a bunicilor a devenit acum ‘’Casuta din gradina’’ , luand forma unui apartament confortabil, în care va puteti petrece cateva zile de odihna, departe de zgomotul orasului.  Este prevazuta cu un pat dublu si un pat de o persoana, carti, harti si ghiduri despre Rosia Montana.

Din camera se intra direct în baie sau bucatarie, iar incalzirea este asigurata de o teracota pe lemne, ca pe vremuri. De asemenea, se bucura de baie privata si bucatarie, dotata cu aparat de cafea, frigider, plita, chiuveta, cuptor cu microunde, tacamuri si vesela.

Casa din tarnat are 2 camere si aminteste cel mai bine de casa bunicilor, intrucat gazdele au fost atente sa conserve cat mai mult din elementele traditionale: accesul prin tarnat (un hol exterior cu scari si ferestre mici), zugraveala veche de aproape 100 ani si cateva mici expozitii.

Aceasta poate gazdui 5 persoane, intrucat una din camere este dotata cu un pat dublu, iar cea de-a doua este prevazuta, pe langa un pat dublu, si cu un pat extensibil de o persoana. Tarnatul are, de asemenea, living cu biblioteca, bucatarioara si baie.

Toate casele au intrari separate conectate printr-o curte pe care cu greu o vei parasi. Asta pentru ca hamacele din curte, pozitionate strategic sub umbra pomilor fructiferi din care te poti servi dupa voia inimii, ofera o priveliste de vis spre masivul Carnic.

Iti recomandam totusi sa nu lenevesti prea mult în hamac, pentru ca din centrul localitatii pornesc trasee marcate de drumetie spre masivele din zona, pe care nu trebuie sa le ratezi.

Puteti vizita Vf. Rotunda – cel mai inalt varf din zona, Taul cel Mare – cel mai mare lac aflat pe teritoriul localitatii Rosia Montana, Vf. Carnic (ce ar ruma sa fie distrus de exploatare), Cariera Cetate, Piatra Corbului si Piatra Despicata (monumente ale naturii).  

Daca esti pasionat de ciclism, ar fi bine sa stii ca gazdele inchiriaza biciclete, iar potecile de munte care leaga satele apusene par a fi locul perfect pentru o astfel de activitate.

Daca iti planuiesti excursia în luna mai, afla ca în acea perioada a anului se organizeaza excursii spre un loc feeric, de poveste. E vorba de ‘’Poiana cu narcise’’- un adevarat rasfat pentru simturile tale.

Rosia Montana are cate putin din toate: istorie ( ce zici de o vizita la Galeriile Romane?), piscuri inalte, situri vechi, biserici si alte situri arheologice, fiind o adevarata bijuterie naturala si istorica. Iar una dintre unitatile de cazare în care iti poti petrece cateva zile de odihna, explorand toate aceste comori, este chiar Casa Petri.

Daca te-ai hotarat sa incerci o experienta de vis in Muntii Apuseni, noua noastra platforma, Travlocals.com, te va ajuta sa rezervi necomisionat cele mai frumoase cazari.

Vei putea verifica singur disponibilitati, preturi, facilitati si regulile casei. Ulterior, vei putea contacta gazda sau vei putea face o rezervare directa. Asa ca, nu mai sta pe ganduri, experientele unice se rezerva din timp!

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…