Țara Nomadă – o experiență autentică, în Munții Apuseni

Țara Nomadă – o experiență autentică, în Munții Apuseni

Țara Nomadă – o experiență autentică, în Munții Apuseni 960 960 Wildventure

Tara Nomada

Astazi vom continua povestea satelor autentice din Apuseni, cu un proiect turistic dezvoltat de 2 tineri olandezi, Jordi Kromwijk și Bente Haller.

Acestia s-au mutat in anul 2015 in Romania, impreuna cu fiica lor care la vremea respectiva avea doar un an.

Venisera pentru prima data in tara noastra in 2010 si chiar daca vazusera deja multe locuri impresionante de pe glob, Romania i-a impresionat cel mai mult, considerand ca aceasta are cate un pic din fiecare tara.

Asa cum si noi afirmam in articolele anterioare, principalul atu al acestei tari este turismul rural autentic, avand ca principale avantaje natura virgina si maniera traditionala de a trai in satele izolate.

Visul celor doi tineri de a trai autonom in munti a inceput sa prinda contur in anul 2015, atunci cand s-au stabilit in satul Runcu, din Apuseni. Acestia au achizitionat o gospodarie pe care se afla o casuta veche de un secol si un grajd care au zacut in paragina ani de zile.

Curtea era plina de urzici si lipsita de orice facilitati, lucru care le-a dat foarte mult de furca tinerilor entuziasti. Insa, cu ajutor de la familie, prieteni si vecini, au reusit sa lanseze proiectul lor turistic 2 ani mai tarziu, in anul 2017.

Tara Nomada ofera in prezent un mic camping, un hostel si un apartament, insa, reprezinta un adevarat promotor al Romaniei peste hotare, mare parte din turistii care se cazeaza aici fiind straini. Pe site-ul lor, Jordi si Bente descriu foarte frumos tara noastra:

„Pământul este lucrat cu ajutorul cailor și al boilor. Vacile și caprele pasc pe pajiștile montane. Iarba este tăiată cu coasa, iar căpițele de fân sunt clădite cu ajutorul întregii familii. Oamenii încă conviețuiesc în adevăratul sens al cuvântului, iar ospitalitatea este pe primul loc. În minunații munți Apuseni încă există sate autentice…”

„Țara Nomadă este situată într-o vale ca în basme, îmbrățișată de peisaje montane care îți taie respirația, pline de natură neatinsă.

Prospețimea râului montan îți oferă vara răcoarea necesară. Pomii fructiferi si nucii înfloresc extraordinar în primăvară, dau umbră vara și fructe toamna.

Împrejurimile multilaterale oferă nenumărate rute pentru drumeții care își schimbă culorile în fiecare sezon, prezentând niște priveliști minunate.

Impresionantele pajiști, formațiuni de roci, păduri neexplorate, peșteri, formațiuni geomorfologice străbătute de o vale transformă ținutul într-un paradis.”

Hostel-ul si apartamentul

Ambele au fost realizate prin reconditionarea traditionala a grajdului vechi. S-au folosit metode autentice si materiale naturale pentru a nu stirbi sub nici forma aura arhaica a acestui loc de basm.

Apartamentul este prevazut cu baie proprie si bucatarie, fiind amplasat in mansarda grajdului. In plus, mai include un dormitor si o camera de zi care poate fi oricand folosita pe post de dormitor, putand gazdui pana la 4 persoane, carora le ofera toate facilitatile necesare traiului cotidian.

Hostelul este amplasat la parter si este compus din 2 camere, una de 2 persoane, alta de 4 persoane. Acesta mai include o sufragerie comuna, o bucatarie cu frigider si o baie comuna.

Pe veranda grajdului veti avea la dispozitie o sona frumoasa de relaxare din care puteti admira peisajele superbe. Foarte important de stiut este ca atat hostel-ul, cat si apartamentul sunt incalzite pe timp de iarna.

Camping

Accesul la camping este conditionat de sezon, dormitul in aer liber, mai ales intr-o zona montana, nefiind oricand la indemana. Insa, atunci cand vremea o permite, poate fi o experienta de neuitat.

Lenevitul intr-un hamac, in jurul focului de tabara, inconjurat de peisaje idilice sau trezitul in mirosul de fan proaspat vor crea cu siguranta amintiri de neuitat.

Terenul ofera 8 locuri de campat, acces la baia comuna din hostel (dotat cu dusuri, toalete si chiuvete – bineinteles si apa calda). Rulotele mici si caravanele vor avea acces facil pana la Tara Nomada. In schimb, caravanele mai mari de 6m vor avea probleme la curba ascutita a terenului.

Yoga si Meditatie

Lectiile se vor tine in limba engleza sau olandeza. Bente a studiat in Olanda un curs pentru a putea deveni profesor de Yoga&Vedanta.

A predat atat individual, cat si in fata grupurilor si este foarte incantata sa poata continua acest lucru in Romania.

Lectiile se tin de obicei in afara camping-ului, intrucat la doar 10 minute de mers pe jos se afla locuri mirifice, in care nu este tipenie de om.

Cazare in Apuseni

Prin intermediul noii noastre platforme, Travlocals.com, veti putea rezerva cazare in Apuseni direct de la gazde. Am selectat pentru voi cele mai frumoase experiente si va oferim mijloacele necesare pentru o rezervare rapida, fara necesitate platii oricaror taxe sau comisioane.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…