Vacanță în Bihor: Ce vizităm în Oradea și împrejurimi

Vacanță în Bihor: Ce vizităm în Oradea și împrejurimi

Vacanță în Bihor: Ce vizităm în Oradea și împrejurimi 1400 932 Wildventure

Anul acesta ai în plan să vizitezi Oradea? Minunat!

Ți-am pregătit planul unei vacanțe de 5 zile în Oradea și împrejurimi.

În top o să găsești locuri și experiențe cunoscute doar de localnici și ne bucurăm să ți le împărtășim, ca tu să ai aici o experiență de poveste.

Ce să vizitezi în Oradea?

Prima zi în Oradea

Orice călătorie în Oradea, începe din Piața Unirii. Acolo își dau întâlnire clădirile în stil Baroc, Art Nouveau, Eclectic și Secession, recondiționate atent pentru a proiecta în etern frumusețea de secole.

În Piața Unirii se află Biserica cu Lună, ce are un mecanism unic în Europa, care arată fazele Lunii.

Călătoria continuă spre Palatul Episcopal, unde poți să vizitezi Muzeul Farmaciei, amplasat în locul unde a funcționat o farmacie timp de 250 de ani.

Mai departe descoperi Pasajul Vulturul Negru, cu un ansamblu arhitectural sublim, care îți va da impresia că ești în celebra Galerie Vittorio Emanuele, din Milano. Aici sunt diferite pub-uri și terase, unde poți să iei o pauză.

În continuare, haide pe malul Crișului Repede. Coboară și plimbă-te pe aleea de promenadă. Este un loc prielnic pentru poze. Traversează și urcă în turnul Primăriei, locul de unde vezi o panoramă frumoasă a orașului.

Pont: În timpul verii te poți plimba pe partea stângă a malului, până când ajungi la hidrobicicletele în formă de lebădă.

Sursă foto: Alice Cazan

În timpul călduros, o să vezi cum mulți orădeni stau pe pătură, pe malul Crișului Repede, chiar lângă centru. Stau, privesc natura, pescuiesc, citesc, ascultă muzică – toate într-o liniște perfectă.

Cum te plimbi pe malul Crișului Repede, ți se revarsă în priviri Sinagoga, care este deschisă publicului. Sinagoga Oradea este a treia ca mărime din Europa, are o cupolă interioară pictata intr-un cer cu stele, realizate din foițe de aur.

Totodată, pe malul apei vezi și frumoasa Casa Darvas La Roche, deschisă și ea publicului. Casa Darvas a fost construită la începutul secolului XX, impresionează prin vitralii, fântâni unice și încăperi care te vor purta într-o atmosferă de epocă.

Apoi, călătoria o continui spre Parcul Libertății, unde, în funcție de anotimp, un florar din oraș dă viață unui colț vesel prin florile plantate.

Chiar lângă parc se află un pian, unde oricine poate să vină și să cânte.

Zilnic, artiștii stradali vin și țin concerte aici. Adesea cântă melodii vechi, din anii ’90-2000. O atmosferă pentru suflet! Recunosc, acesta este locul meu preferat din Oradea – are clădiri istorice, natură în plin centru al orașului, are romantism și liniște ghidată de notele clapelor de pian. Sigur te vei îndrăgosti și tu de acest loc!

După ce te desprinzi cu greu din Parcul cu feerie, te așteaptă o altă poveste – aceea a lacătelor de pe pod, exact ca în Paris. Locul se numește Podul Intelectualilor. Dacă ești cu partenerul, pune un lacăt pe pod și faceți-vă o promisiune, că în fiecare an veți veni în Oradea.

Dacă ești cu copiii, lângă Parcul Libertății se află un spațiu de joacă pentru cei mici, cu leagăne și jocuri ca în copilăria ta – cu șotron și nu numai. Descoperă-le împreună cu ei și distrați-vă!

Ia-o pe malul apei și cu puțin ajutor de la Google Maps, ajungi la Cetatea Oradea, unde descoperi povestea cetății, Muzeul Comunismului, Muzeul Pâinii, Muzeu cu jucării și obiecte vechi, dar și centre de atelier pentru meșteșuguri tradiționale.

Nu îmi doresc să alergi prin Oradea, ci vreau să simți în tihnă vibrația orașului. Pentru azi, ai bifat ce era de văzut.

A doua zi în Oradea

Punctul de plecare – tot Piața Unirii, acum mergi spre Muzeul Țării Crișurilor, care cuprinde o colecție de peste 450 de mii de obiecte arheologice, istorice și de artă. Tot la muzeu se află și Vivarium, care adăpostește peste 40 de specii exotice și locale de reptile, pești și păsări.

La câțiva pași se află Muzeul Militar – unicul din Transilvania deschis constant publicului. În exteriorul clădirii, la intrare, te vor impresiona cele 4 tunuri, unul fiind din Primul Război Mondial. Muzeul găzduiește documente și obiecte donate de veterani ai Diviziei 11, precum arme, uniforme, medalii, documente, fotografii.

După ce l-ai vizitat, la 3 minute se află malul Peței, singurul lac termal din România. Aici, orădenii aleargă, se plimbă cu rolele, bicicleta sau la pas.

Fix lângă lacul Peța vezi Universitatea din Oradea. Trebuie să treci un pod și ajungi în campus. Ce spui să te plimbi prin campus, să mergi la bibliotecă, cantină și să retrăiești clipele din studenție ori să vezi cum este acest centru universitar, în cazul în care decizi să fii student în Oradea.

Din campus, într-o plimbare de 20 de minute ajungi într-un loc de vis, la jacuzzi cu view spre oraș, aflat la 30 m înălțime. Rezervă-ți câteva ore de relaxare la SPA la Hotel Ramada.

După relaxare, ți s-a făcut foame? Traversează liniile de tramvai și ai să vezi o plăcintărie. Acolo găsești cea mai bună plăcintă din oraș. Produsele tradiționale din Bihor pe care le găsești la plăcintărie sunt: plăcintă cu cartof, plăcintă cu varză, plăcintă cu brânză și mărar, langoș. Încearcă câte una din fiecare!

Sursă foto: https://ghidlocal.com/

A treia zi în Oradea

Punctul de plecare – Piața Unirii.

Pune pe Maps – strada Republicii, ajungi pe jos în 5 minute. Strada este împodobită cu clădiri în stil Art Nouveau, care te vor atrage să le pozezi. Da, pe această stradă găsești celebra clădire albastră, pe care toată lumea o postează pe Instagram.

Ceea ce nu știu mulți turiști este că frumusețea orașului nu se încheie acolo. Pierde-te printre străduțe, vei găsi clădiri spectaculoase, o casă îmbrăcată în frunze de natură. Apoi, mergi tot înainte până la capătul străzii Republicii, de acolo caută Parcul Petofi. În maxim 7 minute ajungi. Parcul este o oază de natură și relaxare. În parc se află o mulțime de bănci, țâșnitori cu apă, masă de ping-pong și spațiu pentru activități sportive.

Lângă parc se află Șirul Canonicilor – un monument baroc, compus din 57 de arcade construite pe un coridor lung din lemn. Este un loc superb, unde pozele ies incredibil!

Traversează strada și ajungi la muzeu, așa cum este numit de locuitori. Aici se află Palatul Baroc, palatul cu 365 de ferestre. Grădina Palatului este splendidă, cu specii diverse de plante și cu o mică grădină de legume.

Sursă foto: Alice Cazan

Cele mai interesante plante sunt magnoliile roz și albe, care au o vârstă de peste 100 de ani. Primăvara, când înfloresc magnoliile, parcul devine un magnet al fotografiilor pentru Instagram. O specie unică în România, care a fost plantată recent în grădina palatului, este arborele de Sequoia.

Dacă vrei să te odihnești sau să te uiți la un film stând întins, o poți face pe băncile de tip canapea aflate în mica pădure a Palatului Baroc.

A patra zi în Oradea

Ce spui să înveți meserii de mult uitate, la atelierele de meșteșug din Cetatea Oradea?

Aici descoperi atelierul de pielărie, atelierul de croșetat și atelierul de pictură. Îți creezi un suvenir unic și afli povești impresionante.

Sursă foto: https://www.ebihoreanul.ro/

Totodată, la Biblioteca Județeană a orașului se organizează săptămânal șezătoare. Femeile se întâlnesc și cos motive tradiționale pe ii. Te vor învăța și pe tine cu tot dragul și vei intra într-o atmosferă magică.

A cincea zi în Bihor:

Relaxează-te în Băile Felix, locul unic în Europa, unde se află bazine cu apă termală benefice sănătății.

După ce te-ai relaxat la ștrand, plimbă-te prin mica stațiune. Descoperă lacul cu nuferi și pădurea Felix. În pădure se află o pistă amenajată pentru alergare, așa că dacă iubești să alergi în natură, nu îți uita echipamentul sportiv.

P.S. Ai doar un weekend la dispoziție să vizitezi Oradea? Vino în Piața Unirii și plimbă-te cu tramvaiul de epocă ori cu autobuzul pentru turiști (pentru informații despre program, accesează acest link). Astfel, vei vedea rapid, punctele de interes ale orașului.

Sursă foto: https://stiriletransilvaniei.ro/

Mic ghid lingvistic pentru vacanța în Oradea

Pentru că Oradea este un oraș multicultural, vei auzi mai multe cuvinte pe care poate nu le vei înțelege, dar, acum, prin intermediul echipei Wildventure le vei cunoaște.

Leves = supă de tăiței

Tesek = cuvânt din maghiară, care înseamnă poftiți

Merem = mergem

Amu = acum

Pită = pâine

La mână = un produs care se servește pe loc

Cazare în Bihor

Este foarte frumos orasul, dar mai încântător este să dai vuietul urbei pe liniștea din satelor din apropiere de Oradea.

Așa că nu îți prezentăm cazări în oraș, ci aproape de oraș, ca să guști și din atmosfera autentică a Bihorului.

1. Casa Bătrână: Cazare într-un sat izolat din Bihor

La 1 oră jumătate de Oradea, în Zece Hotare, un sat de munte liniștit, cu aer curat și peisaje pentru suflet, găsești trei case tradiționale.

Casa Bătrână a fost readusă la viață de doi tineri, care au păstrat totul cât se poate de autentic, singurele elemente moderne fiind: încălzirea în pardoseală, baia interioară cu duș, toaleta, apă caldă, aragazul și mașina de spălat vase. Are o capacitate de cazare pentru 4 persoane.

Casa Strâmbă este un fost grajd, transformat într-o superbă căsuță de vacanță pentru 2 persoane sau o familie cu copii. Aici ai confort modern într-o linie tradițională.  

Casa Marie-Jose este o casă veche de peste 100 de ani. Vei simți cum te întorci în timp când o privești, dar vei fi conectat la prezent prin facilitățile moderne precum baia și bucătăria înăuntru. Capacitatea de cazare este pentru 6 persoane.

P.S. Frigiderul fiecărei căsuțe este umplut cu produse locale: pălincă de Bihor, ouă, brânză, caș, legume de sezon, slănină – pentru a servi un micul dejun memorabil.

Rezervă Acum Necomisionat

2. Muma Codrului: Cazare cu restaurant în Bihor

Muma Codrului este o pensiune rustică, aflată la 1 oră și jumătate de Oradea.

Cazarea este amplasată într-un colț de Rai, în Colești.

Aici mâncarea se pregătește cu ingrediente de sezon, procurate de la localnici.

Rezervă Acum Necomisionat

3. Dolina Glamping: Glamping în Bihor

În satul Zece Hotare, un loc izolat, unde scapi de stres și agitație, se află Dolina Glamping.

Experimentează vacanța în corturi de lux, cu paturi comode, electricitate, baie proprie lângă cort, chicinetă și terasă.

Aici ai un cer infinit și o priveliște ruptă parcă dintr-un tablou.

Rezervă Acum Necomisionat

Oradea și județul Bihor sunt locuri de care te vei îndrăgosti, atât pentru fascinația clădirilor, cât și pentru experiențele unice de care vei avea parte. Alege cazări autentice pentru a simți din plin magia locului.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…