Cabana Livada: Cabană cu ciubăr, ideală pentru un grup de prieteni

Cabana Livada: Cabană cu ciubăr, ideală pentru un grup de prieteni

Cabana Livada: Cabană cu ciubăr, ideală pentru un grup de prieteni 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

O vorbă din popor spune să-ți faci timp pentru ceea ce iubești. Așa că astăzi te invităm să vii cu cei dragi la Cabana Livada, în Borșa, județul Maramureș.

cabana livada

Cabana este plăsmuită într-o livadă, de unde poți să culegi merinde. Apoi nu îți rămâne de făcut decât să te așezi pe iarbă și să te delectezi cu tabloul spectaculos al munților. Te-a luat somnul de la liniștea de aici? Este firesc!

Haide în cabană. Aceasta are cinci dormitoare decorate rustic, unde să te odihnești ca-n povești. Când te trezești, te așteaptă în living vinul, șemineul, geamul panoramic și glumele cu prietenii. Ți s-a făcut și foame între timp, așa-i? Cabana dispune de detoate – bucătărie utilată și foișor cu grătar. Pregătește deliciile!

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Vizitează un muzeu unic în țară – Muzeul Rădăcinilor

Borșa este un oraș fermecător, de la poalele munților, așezat strategic pentru a porni în explorări. La 35 de minute de Cabana Livada se află o casă-muzeu unică în țară, Muzeul Rădăcinilor.

muzeul radacinilor

Feluritele povești pe care le-am auzit despre muzeu ne provoacă picioarele să ajungem cât mai repede. Și am ajuns. Într-o pustietate pitorească dăm de o casă tradițională, cu grădină tipic maramureșeană.

Când intri pe poartă, un câine te salută, anunțând gazda că cineva a venit. Ne întâmpină un bătrân simpatic, Ștefan Grec. Începe povestea! Bătrânul ne spune că a fost muncitor forestier: ,,Am umblat o viață întreagă prin pădurile din Borșa. Am văzut fel și fel de rădăcini ciudate și am început din 1970 a le aduna. Azi una, mâine alta și tot așa. Am peste 100 de rădăcini, din molid, tei sau paltin”, explică cu patos bătrânul.

,,Rădăcinile le adun, le curăț, nu le modific nimic. Am adăugat doar câte un mic detaliu, cum ar fi ochii pentru animale sau fața umană. În rest, totul este munca fantastică a naturii.” , adaugă el.

Pentru a le păstra precum niște opere de artă, colecționarul le dă cu o rețetă secretă de baiț și apoi cu lac. După aceea, fiecare rădăcină primește un nume. Pe etichete am zărit denumiri precum: ,,Dracula”, ,,Muma pădurii”, ,,Pâinea vieții”, ,,Șarpele”, care chiar semănă cu o viperă.

Grec consideră că natura ne dă lecții, trebuie doar să le înțelegem și să învățăm din ele.

Pe lângă impresionanta colecție de rădăcini care au prins viață altfel, colecționarul a mai amenajat o cameră în care sunt expuse obiecte care le-au aparținut soldaților căzuți în Cele Două Războaie Mondiale.

Obiectele le-a găsit în timp ce colinda munții. „Am adunat măști de gaze, proiecții militare, grenade, binoclu. Era păcat ca asemenea lucruri ce stau mărturie istoriei să se piardă” , justifică Grec.

Alte colecții din casa-muzeu sunt cea de bancnote vechi, ouă încondeiate și flori de mină – adevărate bijuterii, pe care le-a adunat din minele din Baia Borșa și Rodna Veche.

Asta este tot ceea ce a strâns moș Ștefan Grec într-o viață, în mica sa căsuță tradițională. Am plecat de aici cu multă dragoste în suflet și cu gânduri…

Muzeul Rădăcinilor nu percepe taxă, fiind deschis pentru oricine dorește să ia parte la o lecție despre pasiune, viață și istorie.

O pagină de istorie – Monumentul Eroilor Moisei

Ceața începuse să se lase printre crengile de brazi, picuri de ploaie udau pământul, parcă cineva știa încotro ne îndreptăm și a dezlănțuit tristețea din cer. Ne continuăm drumul spre Monumentul Eroilor Moisei.

O pagină de istorie se scrie pe o colină. În 14 octombrie 1944, în satul Moisei a avut loc un masacru al trupelor maghiare. Deși se aflau în retragere, soldații maghiari au închis peste 30 de români pe care îi țineau inițial în lagăr, în două case din lemn și și-au folosit toate gloanțele din arsenal. Dintre aceștia, două persoane au reușit să supraviețuiască.

Monumentul a fost ridicat de sculptorul maramureșean Vida Gheza. Cuprinde 12 figurine cioplite în lemn, două înfățișează chipuri umane, iar restul sunt măști maramureșene. În apropiere se află și Casa Memorială a Eroilor, o expoziție documentar-istorică a acestui eveniment, care îți va trezi fiori.

Descoperă ultima moară de apă cu vâltoare de pe Valea Izei

Cu chipul trist și frapați de cele aflate, ne tragem puțin gândurile în aerul curat. Pornim iar la drum. La 20 de minute de Casa Memorială a Eroilor am aflat că se află o moară de apă cu vâltoare. Trecem un podeț peste râul Iza și ajungem la Moara lui Mecleș.

Ne primesc noi bătrâni cu pomeții îmbujorați de zâmbete. În gospodăria lor se află o moară de apă, o vâltoare, un darac de lână și un război.

Dănilă Mecleș ne povestește că moara este moștenirea familiei sale, el fiind a treia generație de morari. Moara datează din 1907. A aparținut unor evrei, care i-au dat moara bunicului său pentru loialitatea cu care i-a slujit.  

Soția lui Nea Dănilă Mecleș, Tanti Titiana ne arată cum funcționează vâltoarea – trage niște opritori de lemn, deviază apa pe țeava vâltorii și aceasta cade nebunește cu multă spumă în cuva de lemn în care erau cuverturi la spălat.

Turul continuă la moară. Suntem loviți de un miros de făină de porumb. Moara este un mecanism incredibil, care face mălaiul fin precum făina de grâu. La cum mirosea, ni s-a făcut poftă de o mămăligă și am luat mălai la kg de aici.

Mergem pe o ușă din dosul morii și ajungem la daracul de lână. Daracul este o unealtă de pieptănat și scărmănat lâna. Aici sunt două mașinării care funcționează tot prin puterea apei. Lâna este prelucrată după tradiție, așezată într-un fel de sul, iar apoi este pus pe furcă și tors.

Prin gospodărie am văzut și un război la care Tanti Titiana lucrează și creează cergi și traiste, care sunt o amintire eternă a unui loc nealterat de timp.

Cerul este pictat în bleumarin cu stele. Cu gorindca de la nea Mecleș și cu mălaiul mergem spre Cabana Livada.

Cabana Livada: Cabană rustică cu ciubăr

Într-un tabloul al naturii, cu parfum de fructe și brad, în Borșa, județul Maramureș se află Cabana Livada.

Abia am așteptat să ajungem la cabană ca să pregătim mămăliga. Cabana rustică are toate facilitățile dorite, bucătărie utilată și foișor cu grătar. Ne punem pe treabă!

Încheiem seara în ciubăr, în timp ce lăsăm focul de tabără să se audă pe fundal. Ce îți poți dori mai mult?

Cabana dispune de cinci dormitoare îmbrăcate în bușteni cu simplu și frumos, în care dimineața soarele își face loc pe ferestrele încununate cu munți și păduri.

cazare maramures

Rezervă singur experiența!

Cauți o cabană cu ciubăr pentru grupul tău? Haide la Cabana Livada, în Borșa, județul Maramureș.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…