Astăzi cărările ne conduc la Casa din Șona, în satul Șona, județul Brașov.
Mergem pe un drum pustiu, iar în ecou se aude Oltul misterios. Departe de zgomotul orașului, intrăm în Șona, văcuțele pe drum – în loc de mașini, haha… pe stânga și dreapta drumului câteva case săsești, iar noi continuăm să mergem după GPS. Ajungem la un gard din lemn și zărim ziduri din piatră, intrăm pe poartă și o grădină cu parfum de fructe și legume ne arată drumul spre casa veche de peste 100 de ani.
Peste tot plutește o atmosferă blândă, soarele ne mângâie chipul și descoperim frumusețile casei ca într-o excursie la muzeu, deoarece casa dezvăluie mobilier vechi, straie populare, vase pictate manual, război de țesut și alte obiecte gospodărești pe care le foloseau străbunicii.
Haideți să le descoperiți și să gătiți mâncare cu legume și fructe din grădina proprie!
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Misterele din Șona: Piramide și pietre vii
La sat s-au păstrat tâlcurile, legendele și misterele, care ne-au fermecat încă din copilărie. Suntem povești și trăim povești.
De la Casa din Șona, cam la 3 kilometri se ajunge la Piramidele din Șona, cunoscute și ca Movilele din Șona sau Guruieți, așa cum le spun sătenii. Ele se află pe un drum în natură. Este recomandat să mergeți pe jos, ca să puteți trăi din plin feeria locului. Piramidele din pământ sunt șapte la număr și au o înălțime de aproximativ 30 de metri.
Există mai multe legende ale apariției lor, pe care le amintesc sătenii – una dintre ele este despre o prințesă pe nume Șona, care stăpânea ținutul, iar într-o zi regatul ei a fost atacat de niște uriași care au venit de peste munții Făgăraș, trecând prin apa Oltului, iar ajunși în locul cu pricina și-au scuturat picioarele de noroi, bucățile formând movilele. Se spune că prințesa și armata ei au reușit să-i biruiască, iar piramidele ar fi mormintele uriașilor.
Un alt mit susține că sub movile ar fi îngropate capete ale celților, altă poveste spune despre faptul că dacii le-ar fi construit, îngropând aici tezaurul.
Vorbele spun că, din pricina curiozității, sătenii au făcut experimente pe lângă piramide, iar acestea ar avea aceleași proprietăți ca cele din Egipt. Astfel, dacă se plasează un recipient cu apă lângă, aceasta capătă proprietăți curative, iar carnea nu intră în putrefacție.
Înăuntrul piramidelor s-ar afla comori, la care nu a ajuns nimeni, pentru că de pe vremea comunismului s-a încercat pătrunderea, însă după câteva săpături a început să se audă un vuiet și au ieșit gaze urât mirositoare, ce s-au împrăștiat în tot satul, iar oamenii au încetat săpăturile. În decembrie 2009 a fost o tentativă de pătrundere, hoții reușind să doboare o parte dintr-o movilă și să intre, dar nu au găsit nimic. Intrarea a fost rapid acoperită de săteni, iar natura a acoperit-o și mai bine, așa că misterele încă dăinuie.
Dincolo de mister, în lumea reală, prin preajma lor s-au găsit cioburi din ceramică ce datează din Epoca bronzului, o brățară de aur, un inel de bronz, două brățări de bronz, mărgele din sticlă, un topor de fier, niște săgeți, un mormânt de incinerație, o urnă cu cenușă. Vestigiile se regăsesc la muzeele din Sibiu și Mediaș.
Locul e o călătorie obligatorie, pentru că e încărcat de energie pozitivă, iar movilele sunt fascinante prin formă, amplasare, mistere și panorama asupra văii, lacurilor și munților. În plus, cine știe… poate deslușiți voi misterul.
De Rusalii, la Piramidele din Sona are loc un ritual unic în România. Toți din sat se îmbracă în straie populare, femeile cu cămăși albe și fuste lungi negre, iar pe cap batic negru cu ciucuri, în timp ce bărbații poartă pantaloni și cămașă albă, cu un brâu maro. Aceștia încalecă pe caii împodobiți cu flori și merg către guruieți, strigând (vă lăsăm pe voi să aflați ce) și dând ocol piramidelor. Cei mai viteji își arată puterea prin urcarea până în vârful movilelor.
Ghidați de săteni puteți ajunge la Pietrele vii. Acesta sunt peste 60, având forme geometrice și mărimi diverse. Locuitorii spun că au proprietăți mistice, bătrânii prețuindu-le.
Legenda spune că sătenii nu le schimbau locul pietrelor, pentru că erau considerate vii, călăuzind gândurile bune. Una dintre pietre are o poveste fascinantă. Cu câțiva ani în urmă, când s-a început turnarea asfaltului pe lângă casele din sat, muncitorii au cuprins piatra în asfalt de jur împrejur, iar după puțin timp, piatra vie, de supărare a crăpat.
O altă piatră în formă de cruce a fost adusă de pe câmp, trasă cu tractorul și așezată în fața bisericii. Tractoristul în cauză nu mai trăiește, decedând sub tractor într-un accident în pădure, semn că piatra nu a vrut să fie mutată de acolo și i-a călăuzit drumul omului.
După ce ați bătut atâtea cărări, ați rămas fascinați și cu mistere în minte, e timpul să vă odihniți și să vă hrăniți. Cum satul este aproape pustiu, iar restaurante nu se găsesc, puteți solicita un bucătar personal, care să vă gătească delicii.
E o nouă zi. Soarele vă este alarmă, ieșiți în grădină, culegeți câteva fructe și legume, iar în bucătăria Casei din Șona pregătiți micul dejun. Vă așteaptă o zi prin satele de basm ale Transilvaniei. Veți descopri casele tradiționale, frumusețea pitorească și cu putin noroc, veți mânca un prânz tradițional.
Casa din Șona: Vacanță la țară, in Transilvania
Pe drumuri pustii, cufundate în viața de altă dată, cu animale care se plimbă în liniște, veți ajunge în satul Șona, județul Brașov. Acolo, o casă din piatră veche de 100 de ani vă va găzdui. Ea este Casa din Șona, o frumusețe care face ca sufletul să zâmbească.
În grădina inundată de fructe și legume, pe care le puteți culege pentru a pregăti bunătăți, se află o fântână, izvorul vieții cum spun miturile. Așadar, puteți să simțiți cum de aici începe izvorul vostru de liniște. Stați pe prispă, pe bancă sau pe iarbă și admirați natura.
Când somnul vă fură, odihniți-vă pe paturile tradiționale. Când vă treziți, vizitați casa, și spunem vizitați, pentru că vă veți simți ca la muzeu, regăsind straie populare, mașină de cusut, război de țesut, vase pictate și așternuturi țesute. Toate amintesc de liniștea vacanțelor la țară, in vremurile de odinioară.
Dacă vreți să retrăiți acele clipe, pregătiți bagajele și haideți la drum!
Rezervați-vă singuri experiența!
Vă doriți o vacanță odihnitoare? Haideți la Casa din Șona, o casă din piatră veche de peste 100 de ani, unde vă puteți relaxa și unde puteti prepara bucate din legume și fructe proaspete. De aici porniți să descoperiți misterele satului: Piramidele și Pietrele vii.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.
Text: Alice Cazan
Buna ziua,
suntem interesati sa facem o rezervare pentru 2 persoane in intervalul 09/05-15/05/2021.
Multumim
Adrian Burloiu
0720338471