Cazare tradițională în Prahova: Descoperă paradisul din Schiulesti, un sat de la poalele Munților Ciucaș

Cazare tradițională în Prahova: Descoperă paradisul din Schiulesti, un sat de la poalele Munților Ciucaș

Cazare tradițională în Prahova: Descoperă paradisul din Schiulesti, un sat de la poalele Munților Ciucaș 2048 1536 Wildventure

Căutând o cazare tradițională în Prahova, am descoperit din întâmplare un colț de Rai.

Este vorba despre satul Schiulesti, un sat montan de la poalele Ciucasului.

Astăzi ne îndreptăm atenția spre această destinație de vacanță fermecătoare, dar puțin cunoscută.

Aici viața pare că a rămas blocată în timp.

Căsuțe vechi, tradiționale, cu grădini frumos lucrate, livezi de pomi fructiferi și animale care se plimbă în voie pe ulițele satului, unele încă neasfaltate.

Cazare tradițională în Prahova

Localnici bucuroși de oaspeți și dornici de stat la povești.

Așa poate arăta escapada ta la țară, la doar 2h de București. O întoarcere în timp, în vremurile copilăriei. Și toate astea, la poalele unora dintre cei mai spectaculoși munți ai României, Munții Ciucaș.

Dar până să îți prezentăm bijuteria pe care am descoperit-o, hai să vedem ce poți face în Schiulesti și împrejurimi.

Ce poți face în Schiulesti și împrejurimi

Vizitează Mânăstirea Crasna

La doar 3 km de ultima casă din Schiulesti, se află Mânăstirea Crasna. Întemeiat de câțiva sihaștrii la începutul secolului al XVIII-lea, acest ansamblu monahal a fost inițial un schit de călugări, mult mai puțin somptuos decât în prezent.

Zidirea actualei biserici a început în 1824, iar pe lângă rolul de lăcaș de cult, era și un refugiu pentru săteni atunci când năvăleau tătarii.

Cu o istorie tumultuoasă și o arhitectură aparte, mânăstirea este un obiectiv turistic important dacă ajungi în zonă.

manastirea crasna

Foto: Mihai Raitaru

Vizitează Salina Slănic Prahova, cea mai mare mină de sare din Europa

La doar 9 km distanță de superba casă tradițională pe care am descoperit-o în Prahova, se află Salina Slănic Prahova.

Salina este atestată documentar de la 1686, atunci când spătarul Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic, cu scopul de a deschide cea de a 4-a mină de sare din Țara Românească.

Un punct de interes economic pentru toți domnitorii și regii care s-au succedat la conducere, a primit constant îmbunătățiri, culminând cu electrificarea și instalarea unei mașini de extracție moderne, în vremea lui Carol I.

Chiar și în prezent, salina beneficiază de investiții semnificative din partea Salrom.

salina slanic prahova

Drumeții montane

Dacă ești un iubitor de drumeții montane, avem pentru tine un traseu foarte ușor, cu o distanță de aprox. 3km, măsurată de la marginea satului Schiulesti.

Este vorba de Vârful Mare (Bichet). Cu o altitudine de 1058m, acesta dezvăluie panorame superbe asupra lanțului muntos ce se intinde la orizont.

De aici, poți continua traseul încă 3h spre Vf Trifoi (1372m) sau 7h spre Vf. Grohotiș (1768m).

Zona este una îndrăgită și de practicanții ciclismului montan.

Turism ecvestru pe trasee montane

La doar 3 km de satul Schiulesti, se află Husar Slănic Riding Centre, locul care îți poate oferi o perspectivă diferită prin care sa explorezi frumusețile din jur.

echitatie prahova

turism ecvestru prahova

Ei bine, se pare că această destinație turistică foarte puțin cunoscută are o mulțime de experiențe de oferit. Dar dacă îți spunem că tot in Schiulesti am descoperit o cazare wow?

Cazare tradițională în Prahova, la poalele munților

Ei bine, un loc atât de frumos era păcat să nu ofere măcar o opțiune de cazare tradițională autentică. Din fericire, gazda noastră, Dorina, a înțeles importanța conservării specificului local și în 2020 a restaurat casa bătrânească.

Rezultatul este atât de frumos, încât nu poate trece neobservat de orice colindator pe ulițele satului.

Cunoscută deja sub numele de Casa Tradițională Schiulesti, este opțiunea numărul 1 de cazare pentru iubitorii turismului rural care ajung în zonă.

Cazare tradițională în Prahova

3 ani mai târziu, convinsă de succesul primei inițiative turistice, Dorina restaurează și fânarul din gospodărie, de data asta într-un mod tradițional reinterpretat.

Astfel, indiferent că ești un iubitor al cazărilor inedite sau al celor autentice, în Schiulesti îți vei găsi refugiul pentru o vacanță de vis.

Cazare tradițională în Prahova

Dacă vrei să faci o rezervare la una dintre căsuțe, prin intermediul platformei Travlocals.com ai la dispoziție un chat intern prin care poți discuta diverse detalii referitoare la vacanța ta.

La cerere, pot fi aranjate și mese tradiționale în gospodărie.

Așadar, nu mai sta pe gânduri și rezervă o cazare tradițională în Prahova, ajutând astfel la conservarea patrimoniului local și la dezvoltarea comunităților din satele de munte.

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…