Casa Moroșenilor: Locul unde simțiți că începe lumea, într-o casă veche de 100 de ani

Casa Moroșenilor: Locul unde simțiți că începe lumea, într-o casă veche de 100 de ani

Casa Moroșenilor: Locul unde simțiți că începe lumea, într-o casă veche de 100 de ani 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astăzi vă povestim despre Casa Moroșenilor, o casă veche de 100 de ani, aflată în satul Breb, județul Maramureș.

De aici s-ar putea crede că începe lumea și spunem asta pentru că în Maramureș, datinile și tradiția dăinuie de secole, ca și cum locul a rămas blocat in timp, chiar dacă anii au trecut.

E suficient să vă uitați la câteva poze și să vreți să simțiți feeria, deoarece Maramureșul despre asta este – despre a simți. A simți că aparțineți unui loc, că ceva din străbuni este al vostru, că migala meșterilor e apreciată, că gustul bucatelor obișnuite are alt gust, că oamenii zâmbesc chiar dacă nu vă cunosc.

Maramureșul, practic, vă duce într-o introspecție, restabilind valorile principale ale omului. În timp ce în oraș valorile sunt despre succes la locul de muncă, prosperitate financiară, aici totul se rezumă la succesul de a avea un pământ roditor, de a avea ce pune pe masă, iar bogăția e să ai familia aproape, animale și sănătate.

Casa Moroșenilor, breb

Haideți să cunoașteți îndeaproape acest loc!

În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Simțiți și cunoașteți tradiția românească!

La aproximativ 5 kilometri de la Casa Moroșenilor se află satul Budești. Puteți ajunge acolo luând-o la pas sau cu bicicleta. Uitați de mașină pentru un timp, și reconectați-vă cu originile.

Pe drum veți avea parte de o frumusețe rar întâlnită în lume. Trăinicia satelor prin porți din lemn sculptate, case tradiționale seculare și interioare amenajate cu ștergare, veselă pictată manual, covoare țesute la război, dulapuri ticsite cu porturi populare și, bineînțeles, mirosuri de bucate pregătite în casă.

Casa Moroșenilor, Maramures

casa lu dochia, breb

cazare traditionala maramures

În Budești, ca peste tot în Maramureș veți găsi meșteri populari, care își practică activitatea cu dragoste. Asta ne-a povestit-o unul dintre meșterii populari:„Dacă nu lucrezi din dragoste, te îmbolnăvești!”. Am stat să medităm câteva momente, și ne-am dat seama cât adevăr se află în simplele lui cuvinte.

Doar gândiți-vă și voi, de ce tot mai mulți oameni încep să profeseze din pasiune, renunță la job-urile din corporații pentru hobby-uri, oare de ce?! Pentru că au ajuns să își dea seama ceea ce contează cu adevărat în viață – împlinirea, iar după, toate vor veni.

Revenim pe cărările din Budești, acolo unde dacă bateți la diferite porți veți întâlni meșteri populari:

Întrebați în sat de Anuţa lu’ Bârlog, cea mai celebră țesătoare din Budești. Aflați-i povestea fascinantă despre ce înseamnă stăruința și pasiunea. Vă spunem doar puțin.

Ea a fost o copilă săracă, rămasă orfană de mamă, așa că a început să coase de mână și să lucreze la război de la 12 ani, învățând meșteșugul de la femeile din sat. Mai târziu, cu bani împrumutați de la un om din alt sat a reușit să-și ia mașină de cusut, a cusut prima cămașă cum știa mai bine – cu iubire, iar prin sat, toate femeile voiau o cămașă ca ai ei, iar de aici i s-a dus buhul.

Chiar cu câțiva ani în urmă a obținut premiul I pentru cea mai frumoasă cămașă, la Baia Mare. Casa ei e precum o expoziție, cu straie frumos brodate, colorate, iar vorbele ei sunt lecții pentru oricine îi trece pragul, fiind foarte bucuroasă dacă cineva ar vrea să învețe meșteșugul.

La nr. 1 se află Maria Pop. Prin mâinile sale se creează costume populare și broderii aplicate pe clopurile din paie. Își amintește cu drag, cum, copilă fiind, stătea cu bunica ei și sora ei mai mare cu patru ani și, cum ele dădeau viață frumoaselor straie populare, ea nu a putut sta înlături, ci a început să croiască pentru prima data.

La nr. 50/A aveți prilejul de a o întâlni pe prima femeie meșter de clopuri din Maramureș, cunoscută în sat ca Victorița lu’ Bârlea. Aceasta continuă tradiția familiei după decesul tatălui său, cunoscutul meșter de pălării din Maramureș, Ioan Bârlea. Expune clopul cu eleganță, spunând că pe aceste meleaguri „fără clop un bărbat nu e complet, existând și vorba: Adu-mi clopul să mă îmbrac”.

La nr. 253 se află Ioana Borodi, vestită țesătoare de cergi, covoare, cămăși, trăistuțe și multe țesături din lână toarsă. E o veritabilă plăcere să o ascultați cum povestește cu patos despre fiecare etapă a lânii până să ajungă fire de țesut la război, și apoi cum firele ajung un bun finit.

La nr. 253 se află Ioan Borodi, sculptor popular, care dă viață lemnului. Veți sesiza imediat casa sa, pentru că din stradă puteți admira dăruirea cu care realizează ornamente și sculpturi în lemn.

La nr. 545 o veți găsi pe Ileana Roman, care creează costume populare manual, țese la război cergi, cămăși țărănești, realizându-le modelele de mână, ceea ce implică migală, dar spune că iubește ceea ce face, învățând de la mama sa, în adolescență, acest meșteșug.

La nr. 892 se află Maria Marinca, care confecționează cămăși și straie populare, țese la război și creează zgardane din mărgele. Dacă vreți un mărțișor cu adevărat special, ea realizează mărțișoare tradiționale din lână și fir de cânepă. Va fi o încântare să aflați cum a deprins acest meșteșug din familie, și va fi o bucurie să îi purtați creațiile.

La 5 kilometri de Budești se află Sârbi. La nr. 143 este Petru Opriș, care confecționează opinci de peste cincizeci de ani.

Maramureșul dincolo de obiectivele turistice statornice, pe care le-am prezentat în alte articole, este despre oameni și despre lecțiile învățate de la ei. Este o lume unde nu aveți cum să simțiți trecerea timpului, este o lume eternă prin meșterii care duc mai departe tradiția, prin casele și datinile care le păstrează cu sfințenie. Ceea ce ne fac să ne întrebăm oare când ei nu or mai fi, cine-o mai fi a povesti, a broda și meșteșuguri a realiza? De aceea, acum, cât oamenii aceștia sunt, veniți să aflați tradiția și arta populară, și dacă puteți, duceți-le mai departe.

Casa Moroșenilor:  înnoptați într-o casă veche de 100 de ani

În Breb, județul Maramureș, într-un sat unde timpul a rămas în loc, ascunsă în mijlocul naturii se află Casa Moroșenilor, o casă veche de 100 de ani.

Salvată de la pieire de gazdele care s-au reîntors la origini, casa a primit din nou viață. A fost restaurată cu ajutorul meșterilor populari, păstrându-se intacte majoritatea elementelor vechi.

Casa Moroșenilor

cazare Casa Moroșenilor

cazare Casa Moroșenilor

Deși are un secol, casa oferă tot confortul dorit. Cele trei dormitoare dezvăluie mobilier tradițional, ștergare, pături cusute la război, lămpi ce amintesc de copilărie, așternuturi brodate – care emană liniște și odihnă. 

Gazdele vă vor primi cu brațele deschise, vă vor povesti și vă vor duce să cunoașteți satul. 

cazare maramures

cazare breb maramures

cazare traditionala breb

Casa Moroșenilor

Casa Moroșenilor

cazare case traditionale maramures

cazare case traditionale maramures

cazare case traditionale maramures

cazare case traditionale maramures

cazare case traditionale maramures

Atenți la fiecare detaliu, au gândit amenajarea casei și cu un spațiu de joacă pentru copii. În timp ce copiii se joacă în siguranță, voi puteți pregăti bucate, după rețete pe care, poate, chiar le-ați cules de la gospodinele din sat.

Dacă doriți să mâncați bucate tradiționale, la o distanță mică de Casa Moroșenilor se află restaurantul gazdelor – Casa lu Dochia.

restaurant breb maramures

Pregătiți bagajele și haideți într-o călătorie pentru suflet!

Rezervați-vă singuri experiența!

Vreți să descoperiți România autentică? Haideți la Casa Moroșenilor, în satul Breb și prin împrejurimi. Cunoașteți locurile, oamenii și tradiția. Deprindeți lecții de viață, de la meșteri populari și duceți tradiția românească mai departe. Maramureșul nu este doar despre a privi, ci despre a simți profund fiecare clipă.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.

Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

Text: Alice Cazan

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…