Casa Olarului: Înveți să modelezi lutul, mănânci și dormi ca la bunica, descoperă Maramureșul istoric

Casa Olarului: Înveți să modelezi lutul, mănânci și dormi ca la bunica, descoperă Maramureșul istoric

Casa Olarului: Înveți să modelezi lutul, mănânci și dormi ca la bunica, descoperă Maramureșul istoric 870 555 Wildventure

Casa Olarului Rezervă Acum!

Astăzi îți povestim despre Casa Olarului, aflată în Baia Sprie, județul Maramureș.

Pe drumuri cu peisaje mirifice, tradiția te cheamă la ea. Ajungi într-un crâmpei al lumii simple, care, de fapt, te face cel mai fericit. Acolo se află trei case tradiționale, bine conservate, una dintre ele veche de peste 150 de ani. In oricare dintre ele poți să înnoptezi.

Haide să înveți arta olăritului, să mănânci bucate ca la bunica, să bei horincă și să descoperi resturi fosile.

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Învață arta olăritului de la un artist popular

După un somn odihnitor la Casa Olarului, în camere invadate de simplu, tradiție și frumos, te trezești încărcat de energie. Iei micul dejun copios și te plimbi prin grădină, respiri aer curat și privești natura. Aștepți cu nerăbdare să se facă ora de atelier pentru olărit și ora a sunat în ceasul zilei.

În atelier la Casa Olarului te așteaptă gazda, artistul popular Daniel Leș. Un chip luminos, cu iubire față de tradiție, de meleagurile românești și de Dumnezeu, te duce într-o incursiune vibrantă pentru suflet, acompaniată de miros de lut, vase inedite și povești.

Viața sa o spune în câteva cuvinte: ,,M-am născut într-o familie de olari.” De când era mic a intrat în atelier și și-a făcut ucenicia. Daniel dă un sfat prețios pentru timpurile de azi. Spune că pentru a învăța o meserie trebuie să depui efort și să nu te aștepți la răsplată, ci să fii fericit că înveți o meserie. ,,Cu dăruire din nimic poți face orice”, zice el atât de frumos.

Mai adaugă că: ,,Frământ acest lut din Maramureșul istoric de peste 40 de ani, îl frământ sub tălpi, îl frământ în mâini, alături de copiii mei și toată ziua olărim, facem vase, pe care le umplem cu povești.”

Să stai și să îl asculți cum vorbește despre viață este uimitor, pentru că oferă lecții prețioase și cuvinte care ating sufletul.

Dar nu doar stai, ci și lucrezi cu lutul și ai parte de o experiență senzorială uimitoare, care îți dă liber la imaginație și te poartă în propria taină de a da viață unui obiect.

Descoperă un lac unic în Europa – Lacul Albastru

O oră a trecut ca într-o clipă în poveștile și lecțiile de olărit ale lui Daniel. Acum, haide să descoperi locurile minunate din zonă.

La 1 km jumătate de Casa Olarului se află Lacul Albastru. Lași mașina în parcare și mergi prin pădure pentru a găsi comoara.

Lacul Albastru este unic în Europa, datorită culorii care se schimbă mereu. Acesta s-a format prin prăbușirea unei galerii miniere de exploatare, prin 1919-1920, unde de-a lungul anilor s-a adunat apă de ploaie. Culoarea de smarald este dată de compușii sulfuroși, iar pinii din prejur îi conferă un farmec aparte peisajului. Însă, apa se schimbă și în nuanțe de albastru-verzui. Este un adevărat spectacol!

Magia zonei este conturată de povești, oamenii locului spun că lacul ar comunica cu Marea Neagră prin galeriile subterane care s-au prăbușit.

Un loc uimitor din România, unde găsești fosile vegetale

La 15 minute de Lacul Albastru se află un loc uimitor, Rezervația fosiliferă Chiuzbaia. Este locul unde găsești fosile vegetale din păduri luxuriante, care datează de dinainte ca omul să își fi făcut apariția pe Pământ.

Rezervația este o arie protejată din 1954, ce s-a format pe fundul unui vechi lac, amplasat într-o zonă vulcanică, fapt ce a permis conservarea inedită a florei. Fosilele cuprind fungi, mușchi, ferigi, frunze, care sunt încrustate în roci din cenușă vulcanică. Le poți fotografia pentru cutia ta cu amintiri.

obiective turistice baia sprie

Casa Olarului: Cazare tradițională autentică în Maramureș

În Baia Sprie, județul Maramureș, într-un loc cu liniște, natură și tradiții se află complexul de case tradiționale – Casa Olarului.

Daniel Leș, artistul olar este cel care a dat o nouă viață căsuțelor. Tot el este cel care își dorește ca fiecare om să simtă bucuria lucrului simplu, așa ca în copilărie la bunici.

Casele sunt la număr trei, însă, Daniel este imprevizibil și când aude de vreo casă tradițională care urmează să fie demolată, el o salvează.

cazare traditionala in maramures casa olarului

Așa că să se prezinte:

Ea este Casa din Piatră.

O casă construită din piatră și lemn, care pare desprinsă din basmele populare. Noul este dat de acoperiș, pentru că avea nevoie de această haină groasă, și ca elemente de remodelare, cum le spune Daniel, sunt băile înăuntru. Casa este doldora de obiecte vechi, de la lampă pe opaiț, șemineu, ceramică pictată până la lada de zestre. Casa din Piatră este ideală pentru 2-6 persoane.

Ea este Casa de Lut, care datează de prin 1870.

cazari autentice romania casa de lut

cazari case traditionale romania

top case traditionale in maramures

idei de vacanta in maramures casa olarului

O căsuță joasă, ca a străbunicii, cu ambianța fix acelor timpuri. Casa îmbracă straie tradiționale, iar singura urmă de contemporan este baia. Cât de frumos este să te întorci în timp, să spui povești la șemineu și să te trezească soarele pe fereastră în loc de alarma telefonului. Casa de Lut are o capacitate pentru 2-4 persoane.

Fă cunoștință cu Casa de Lemn.

Aceasta are o poveste despre urcușuri și glorie. Părăsită și tristă, casa a fost desfăcută piesă cu piesă și apoi a fost adusă în livada de pe deal, unde Daniel și un meșter i-au redat viața de a bucura suflete. Pozele vorbesc de la sine despre casa emblematică plină cu tradiție. Capacitatea de cazare este pentru 11 persoane.

Pregătește-ți bagajul și haide la drum!

Rezervă singur experiența!

Vrei să te rupi de zbuciumul orașului, să te întorci la rădăcini, când totul era simplu, vesel și frumos? Îți dorești să înveți arta olăritului, să descoperi un lac unic în Europa și o rezervație cu fosile vegetale? Haide la Casa Olarului, în Baia Sprie, județul Maramureș.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…