Iz de Maramureș – Reînvie tradițiile morosene vechi de sute de ani

Iz de Maramureș – Reînvie tradițiile morosene vechi de sute de ani

Iz de Maramureș – Reînvie tradițiile morosene vechi de sute de ani 960 540 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astazi va prezentam una dintre cele mai frumoase povesti din turismul romanesc, care unde in alta parte ar fi putut avea originea, decat in inima Maramuresului.

Departe de tumultul oraselor, in satul Surdesti, traditiile sunt bine conservate si bijuteriile arhitecturale restaurate, pentru ca generatiile viitoare sa se mai poata bucura de ele asa cum o face noi.

Satul Surdesti este amplasat pe ruta ce leaga orasul Baia Mare de Cavnic si arhirenumitul sat traditional Breb, sat care i-a atras atentia inclusiv Printului Charles.

Zona este una deosebit de pitoreasca si atrage turistii ca un magnet, in special pe cei straini, care vor gasi aici un patrimoniu cultural unic in Europa.

Traditiile si obiceiurile maramuresene sunt doua elemente care ar trebui sa ocupe locuri fruntase in strategia de promovare a Romaniei peste hotare. Avand in vedere ca statul are alta strategie, ne asumam noi aceasta misiune si speram sa o facem cu mare succes.

Sotii Maak au locuit mult timp in afara si au vazut ca acolo sunt legi clare pentru conservarea cladirilor de patrimoniu, iar persoanele care le distrug arhitectura sunt aspru pedepsite.

Chiar daca in Romania inca nu exista o forma legala pentru asa ceva, cei doi tineri au hotarat sa nu mai astepte pana este prea tarziu si sa inceapa chiar ei o operatiune de restaurate a casutelor morosene.

Cei doi s-au intors in locurile copilariei, acolo unde au pus bazele proiectului „Iz de Maramures”.

Acest complex include mai multe casute arhaice, stramutate si restaurate pentru a putea primi turisti, carora sa le impartaseasca frumusetile locului.

Proiectul a fost finantat pe fonduri europene, iar cei care doresc sa dezvolte proiecte similare pot fi ajutati de AFIR (Agentia Pentru Finantarea Investiilor Rurale).

Evident, dorim sa vedem cat mai multe astfel idei puse in aplicare si astfel sa reusim sa readucem la viata satul romanesc. Pe cel frumos, din urma cu sute de ani, nu pe cel chicios pe care il vedem din ce in ce mai raspandit in ziua de azi.

Sa revenim la Iz de Maramurez… Momentan, acest satuc poate gazui pana la 16 persoane, in 8 camere duble… una mai frumoasa ca alta.

Cazandu-va la Iz de Maramures veti descoperi o lume pe care multi dintre dumneavoastra nu ati avut norocul sa o cunoasteti nici macar in copilarie.

O lume idilica, in care device-urile sunt inlocuite de povesti la gura sobei, in lumina plapanda a lampilor pe gaz.

Mic dejunul va fi servit in fiecare dimineata si va include o varietate de produse organice locale. Bucatele traditionale si horinca nu vor lipsi din meniu, astfel ca veti avea parte de o vacanta de vis si veti dori sa reveniti cat mai repede pe aceste meleaguri idilice.

Daca veniti de departe, trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie doua aeroporturi. Unul la Satu Mare (85 km) si altul la Cluj Napoca (150 km). Gazdele pot asigura transferul la un cost aditional. Daca veniti cu autoturismul, parcarea este gratuita in incinta complexului. Dupa cum vedeti mai jos, este loc suficient.

V-a placut experienta relatata in acest articol? Ei bine, puteti rezerva cazare in casele traditionale din Maramures prin intermediul noii noastre platforme > Travlocals.com.

Este cea mai moderna platforma turistica din Romania si totodata singurul club exclusivist al experientelor din tara noastra.

Veti putea verifica singuri disponibilitatile si preturile sau veti putea contacta gazda inainte de rezervare, pentru a va raspunde unor intrebari esentiale viitorului dumneavoastra sejur.

In plus, nu veti fi nevoiti sa platiti nicio taxa sau comision pe rezervare, beneficiind astfel de cel mai bun pret.

Vezi disponibilitate și preț
Un comentariu
  • Izolare fonică foarte proasta sau mai bine spus inexistenta. Se aude absolut totul de la vecini. Zici ca dormeam si mergeam la baie de mâna cu toți vecinii. Extrem de neplăcut.
    Mic dejun foarte slab. O felie de șunca, o felie de pateu, un ou si o bucățică de brânza cu o feliuță de roșie.
    Deși se declara un loc gastronomic tradițional, nu au servit in nici una din zile masa cu excepția micului dejun foarte slab (de loc autentic). Nu ne-au anunțat in momentul rezervării ca nu deschid restaurantul. Din contra ne-au trimis pe mail Menu si poze cu mâncare. Am fost nevoiți in fiecare zi sa urcam in mașina si sa facem multi 5km ca sa găsim ceva Ok de mâncare/băutura.
    Colacul de la baie de calitate foarte potoasta, îți era frica sa te pui pe el sa nu crape ( eu am 55kg) But still…
    Lipsa sistemului de iluminat noaptea in curte. Bezna totala.
    Muzica nedorita la 8 dimineața daca îți dorești sa mai dormi.
    La check in am fost anunțată ca una din reguli este: daca nu am îndepărtat machiajul bine de pe fata sa nu ne ștergem cu prosopul pus in baie. Ca ei nu au cum sa le mai spele😳
    Ospitalitatea foarte slaba. La fiecare cerința n-i s-a spus: nu avem, nu se poate…si aici ma refer la apa minerală, gheață, mâncare sau măcar un platou tradițional ca sa nu parcurgem km ca sa mâncam ceva. Deși vindeau bere si ne încurajau ca putem conduce liniștiti ca nu sta poliție. Sau sa le închiriem tot bicicletele lor dar bineînțeles nu au avut nici casca nici vesta. Deci trebuia sa mergem prin macadam.
    Precizez ca am fost 6 persoane cazate deși ei susțin ca este necesar un număr de 6 oameni ca sa gătească. Fapt care nu era mentionat in condițiile de rezevare.
    Locația este intr-adevăr drăguța de mers si facut poze eventual. Nu este nicidecum un loc gastronomic cum se dorește a fi promovat. Nu recomand, am rămas foarte dezamăgiți.

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…