Pensiunea Ileana din Ieud – Experimentează viață idilică a satului maramureșean

Pensiunea Ileana din Ieud – Experimentează viață idilică a satului maramureșean

Pensiunea Ileana din Ieud – Experimentează viață idilică a satului maramureșean 960 640 Wildventure

Pensiunea Ileana

Astazi ramanem pe taramul maramuresean, renumit in intreaga Europa pentru conservarea excelenta a traditiilor si obiceiurilor vechi, dar si pentru peisajele pitoresti. Pensiunea Ileana este un proiect pur romanesc, ce a luat nastere in comuna Ieud, pe Valea Izei, intre Sighet, Viseu si Borsa.

Vecinatatea numeroaselor atractii turistice din zona si peisajele de vis oferite de parcurile nationale Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei fac ca aceasta pozitie sa fie ideala pentru explorarea unuia dintre cele mai frumoase taramuri romanesti.

Ieud – Traditii si obiceiuri din secolul XIV

Localitatea Ieud este atestata documentar inca din anul 1365. Aici, pe fostul domeniu al voievodului Balc (nepotul lui Dragos Voda), veti gasi epicentrul artei de a construi biserici maramuresene din lemn.

Biserica batrana din deal a fost construita la mijlocul secolului XIV de familia Balea, familie de nobili locali si este considerata cea mai veche biserica din lemn din Romania. Aceasta este cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses – una dintre cele mai bine conservate biserici maramuresene.

Totodata, biserica din deal a fost inclusa in Patrimoniul Unesco in anul 1999, impreuna cu alte sapte biserici de lemn din Maramures, un merit onorific considerabil avandu-l chiar mesterul Alexandru Ponehalschi – un cunoscut zugrav itinerant local.

Ambele biserici sunt adevarate embleme ale tehnicii de constructii maramuresene, adapostind, in acelasi timp, icoane pe lemn si pe sticla de o mare valoare artistica. Totodata, aici au fost pastrate carti vechi si manuscrise cu o deosebita importanta pentru istoria scrisului romanesc – Condicele de la Ieud (1620-1640), Ceaslovul de la Targoviste (1715) sau Liturgherul de la Iasi (1759) fiind doar cateva dintre ele.

Localitatea Ieud este un promotor al traditiilor si al folclorului popular. Pe langa cele doua biserici, recomandam vizitarea muzeului etnografic al familiei Ples, cimitirului evreiesc si a atelierelor traditionale (piva, tesatorie, tamplarie, forja si distilerie).

Pensiunea Ileana – o minunata calatorie in trecut

Asa cum v-am obisnuit in cele cateva luni de activitate ale proiectului Wildventure Romania, promovam locatii autentice romanesti, unele dintre ele vechi de secole.

Dorim sa sprijinim astfel refacerea patrimoniului cultural, in detrimentul distrugerii acestuia si a inlocuirii cu cladiri de arhitectura chicioasa care nu au nimic in comun cu istoria si traditiile tarii noastre.

Pensiunea Ileana este un proiect turistic care respecta pe deplin criteriile noastre si care merita mai multa vizibilitate pe piata turismului romanesc. Aceasta casuta arhaica, veche de peste un secol, a fost excelent restaurata, deschizandu-si astfel portile pentru primirea turistilor din intreaga lume.

Aerul maramuresean este emanat prin fiecare por al acestei case traditionale din lemn. Suntem convinsi ca fiecare oaspete care-i va trece pragul acestei bijuterii morosene va pleca de aici mai relaxat si mai bogat cultural si spiritual.

Pensiunea Ileana din Ieud este compusa din doua corpuri. Casa veche dispune de 3 camere duble, fiecare cu baie proprie, iar casa noua dispune de doua camere cu baie comuna. Confortul de aici pare sa nu tina seama de vechimea constructiei, ci mai de graba de nevoile cotidiene.

Chiar daca noi recomandam renuntarea la tehnologie pe timpul vacantei pentru a va reconecta la natura, este bine de stiut ca in caz de nevoie, turistii cazati aici vor beneficia de internet Wi-fi, avand la dispozitie si electronice moderne precum TV cu ecran plat, DVD player sau laptop.

Micul dejun si alte mese pot fi servite la restaurantul locatiei. Gazdele gatesc excelent, retetele fiind traditionale, transmise din generatie in generatie. Alimentele folosite sunt cultivate local. Asadar, pregatiti-va sa resimtiti gustul copilariei.

Daca v-am convins sa incercati o experienta de vis in Maramuresul arhaic, puteti folosi serviciile noii noastre platforme, Travlocals.com. Cu ajutorul acesteia veti putea rezerva cazari si experiente unice, direct de la gazde, fara a mai fi nevoiti sa platiti taxe sau comisioane suplimentare.

In plus, veti putea verifica singuri disponibilitati, preturi, regulile casei, politica de rezervare, facilitati si alte informatii esentiale pentru viitorul sejur. De asemenea, veti putea contacta gazdele prin intermediul mesageriei directe.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…