Astăzi ți-am programat o întâlnire. Ești curios? Haide la Lazy Cottage, în satul Laz, județul Alba, să faci cunoștință cu o căsuță din povesti.
Drumul ne poartă prin peisajele pitorești. Observăm paleta de culori a toamnei cum se scaldă printre hornurile caselor pictate cu icoane și ne întrebăm ce povești ascund. Continuăm drumul, trecem de râul Sebeș și printre căpițe și dansuri de pomi fructiferi, ne face cu mâna o casă din lemn. E Lazy Cottage.
Casa are trei dormitoare, o baie, o sufragerie, o chicinetă, TV Smart și WIFI.
Am cunoscut-o, ne bucurăm, dar ceva nu ne dă pace. Privirea ne-a rămas ațintită în urmă, la o casa pictată pe exterior cu icoane.
Haide să descoperi satul!
În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Descoperă tradiția seculară din satul Laz
Ne întoarcem la casa albastră, cu icoane pictate pe fațada ei, care ne-a atras ca un magnet. Pesemne, ceva special se întâmplă aici și aveam să aflăm. Suntem primiți inauntru cu dragoste.
Când intrăm în casă, sufletul o ia razna, simțim o căldură aparte, suntem înconjurați de icoane pictate cu pasiune, de obiecte din ceramică și de costume populare.
Casa-muzeu în care suntem se numește ,,Casa cu sfinți” și a fost ridicată de Ilie Poenaru. Tot el a pictat cele trei fresce bisericești, care îl întruchipează pe Mântuitor și pe Sfinții Arhangheli.
În vremea comunismului, Ilie Poenaru era iconar vestit și a fost obligat de securitate să ardă toate icoanele, unele moștenite de peste 200 de ani. I s-a interzis și să mai picteze, pentru că rupea lanțul ateu în care comuniștii voiau să trăiască oamenii.
El a trebuit să acopere picturile cu var, dar în 1990, ultima descendentă a iconarilor Poenaru, Maria, a înlăturat încet varul și spre uimirea sa picturile erau neatinse.
Aflăm cum a început Maria să picteze. Era în vremea comunismului, iar cum harul pentru pictură îl avea în sânge, mâinile dibace o strigau la creație. Și a început să picteze noaptea, pe ascuns, fără ca nimeni să știe.
Primele desene și picturi nu i-au plăcut, așa că a căutat prin tot satul să cumpere picturile strămoșilor ei, pentru a avea model de inspirație.
Lucra toată ziua la vite și la țesut, iar cu greu, cu banii strânși a făcut rost de picturile strămoșilor. Ni se spune că îi era drag să muncească, lucra și cânta din Psalmi și nu i se părea deloc greu, era mulțumită cu ce avea, spunând că ,,Viața toată nu-i la fel și să avem răbdare și nădejde la Dumnezeu și la Maica Domnului”. Ea a inițiat o mulțime de tineri în arta iconografiei și a țesutului.
Câtă dăruire am simțit în aceste momente. Asta ne-a făcut să realizăm cât de important este să îți găsești scopul în viață, să fii fericit cu ceea ce faci și să transmiți mai departe lecțiile învățate.
În continuare aflăm că tradiția pictorilor iconari din Laz își are originile în 1770, continuând în zilele noastre. În trecut, icoanele erau pictate pe dosul sticlei, iar meșterii aveau nevoie de trei materiale: sticlă, vopsea și lemn.
Sticla pe atunci era cumpărată de la glăjari sau din prăvălii. Culorile folosite erau obținute pe cale naturală din var, pământ, cupru, mangan și cobalt. Praful se freca de o lespede până se obținea o pulbere care se amesteca cu ulei de animal, oase de iepure, bucăți din piele de oaie, gălbenuș de ou, ulei de in sau oțet. Secretul meșterilor, pentru ca pictura să fie durabilă, era pictura în albuș de ou.
Tradiția este dusă mai departe de vecinul nostru, Florin Poenariu, decorat de Academia Română cu titlul de „Tezaur uman viu”. În funcție de caz, se poate viziona și colecția personală a acestuia.
Ce să mai vizitezi aproape de Lazy Cottage?
Barajul Lacului Petrești – se află la 5 minute și oferă o panoramă deosebită asupra Munților Șureanu. În sezonul rece, lebedele se adăpostesc aici, făcând din peisaj unul și mai frumos.
Canionul României – Râpa Roșie, se află la 30 de minute și este o formațiune stâncoasă de culoare roșiatică ce îți va da senzația că ai ajuns pe planeta Roșie.
Cetatea de pământ din Laz, aflată cam la o oră, pe vârful Dealului Gherghelău, pe malul drept al râului Sebeș. Este o cetate alcătuită doar din pământ, vizibilă foarte puțin ochiului liber.
Te-a fermecat Laz și vrei să descoperi mai multe? Stai în curte, în leagănul de la Lazy Cottage și citește istoria localității aici. Află de moara cu piuă care încă funcțională și viziteaz-o.
Lazy Cottage: Cabană intimă din lemn, destinată relaxării
În Laz, județul Alba, într-un sătuc pitoresc, străbătut de râul Sebeș, se află Lazy Cottage.
Lazy Cottage este o căsuță din lemn, situată într-o livadă, de unde, în funcție de anotimp poți să mănânci un fruct cules chiar de tine.
Casa, îmbrăcată în lemn, îmbină elementele simple într-un confort modern. Aceasta are trei dormitoare, o baie, o sufragerie și o chicinetă.
Pregătește-ți bagajele și haide la drum!
Rezervă singur experiența!
Cauți un loc pitoresc în Transilvania, unde să descoperi tradiția care dăinuie de secole? Haide la Lazy Cottage, în Laz, județul Alba.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.