5 Chirpici: Vacanță în paradisul Deltei Dunării, la care poți ajunge cu mașina

5 Chirpici: Vacanță în paradisul Deltei Dunării, la care poți ajunge cu mașina

5 Chirpici: Vacanță în paradisul Deltei Dunării, la care poți ajunge cu mașina 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astăzi îți povestim despre 5 Chirpici, un sătuc cu case tradiționale, cu acoperiș din stuf, colorate cu alb și albastru, specific zonei, care îți vor transmite instant un aer de vacanță in paradis.

Și, într-un fel sau altul, trăirea este cât se poate de reală, pentru că 5 Chirpici se află în cel mai îndepărtat punct din Delta Dunării, la care poți să ajungi cu mașina, Murighiol, fiind alegerea perfectă pentru un weekend prelungit.

Haide în excursii prin paradisul verde și să mănânci cel mai bun pește!

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Ireal – cu mașina prin Delta Dunării

Delta Dunării este un loc de care te îndrăgostești la prima vedere și îl porți în suflet în etern.

Chiar dacă majoritatea locațiilor sunt pe apă, Delta, prin magia sa, oferă și acces cu mașina, pentru cine dorește o vacanță frumoasă, dar nu are mult timp la dispoziție și vrea un acces cât mai facil.

Fiecare colț este unic și am putea povesti la infinit, dar în acest articol ți-am pregătit un mic plan pentru un weekend prelungit la Murighiol, locația unde ajungi direct cu mașina.

Ce să vizitezi în Murighiol?

Cetatea Halmyris. La 30 de minute de mers pe jos de la 5 Chirpici se află Cetatea Halmyris, ziduri pline de istorie, pe taramuri pustiite. Aici, un ghid dedicat începe să-i spună povestea.

Cetatea cu nume grecesc datează din secolul I și reușește să funcționeze până în secolul al VII-lea d.Hr., când este distrusă în urma unei invazii. Aspectul său era de fortificație din piatră, cu aspect arhitectural militar și religios.

Partea remarcabilă a cetății este cripta, unde s-au descoperit rămășițele primilor martiri dobrogeni. De aici te lăsăm pe tine să afli continuarea poveștii. Îți mai spunem doar că exponatele găsite în cetate le poți vedea la muzeul cetății.

Sărăturile Murighiol – locul unde poți vedea păsări flamingo

La 2 km jumătate de 5 Chirpici, într-un peisaj desprins din filme se află Sărăturile Murighiol, o rezervație protejată – refugiu pentru animalele sălbatice.

În 2021, refugiul a fost casa a peste 100 de flamingo. Cum au ajuns tocmai în Deltă? Biologii consideră că datorită condițiilor prielnice, a ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație a atras păsările flamingo. Acestea nu au stat mult în zonă, pentru că sunt foarte sensibile la factorii perturbatori, în perioada de cuibărire.

Accesul în rezervație în acea perioadă a fost interzis, iar păsările flamingo au putut să fie observațe de turiști într-un punct de observație indicat de îngrijitorii rezervației.

flamingo delta dunarii

Sursă: ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Planifică-ți următoarea vacanță la Murighiol, poate vei avea norocul să revină și să vezi acest moment rar cu proprii ochi. Nu uita binoclul!

De unde să închiriezi o barcă în Murighiol și idei de trasee

Pentru a închiriat o barcă îți recomandăm să iei legătura cu gazda de dinainte, ca să te asiguri că vacanța va fi fără griji. Chiar dacă există debarcader în apropiere, este posibil ca în ziua în care îți dorești tu, dacă te decizi pe moment, nici o barcă să nu fie disponibilă.

excursii cu barca delta dunarii

O idee de traseu scurt ar fi excursia de 2-3 ore pe lacurile Uzlina, Isac și Isăccel, cu ghidaj, bineînțeles, pentru a afla povestea locurilor, a păsărilor și vegetației pe care o vezi. În acest tur poți solicita și masa la un localnic, pentru ca experiența să fie una cu iz de amintiri.

Un traseu minunat, de o zi, este Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, care găzduiește peste 2000 de cai sălbatici și copaci cu peste 400 de ani vechime. Aici am scris mai multe despre el.

Unde să pescuiești în Murighiol?

La 5 minute cu mașina de 5 Chirpici poți să pescuiești la Lacul Pietrei. Cu imagini superbe, relaxante, ponton de pescuit, suport pentru undiță, dar mai ales pește, te ademenește lacul.

Lacul are o populație de pește crescut natural: crap, caras, șalău, știucă, biban, roșioară, somn. Regulamentul pentru cantitatea de pește pe care o poți duce la casa din paradisul verde, îl găsești aici. 

La cerere, personalul te învață cum sa prepari mâncăruri tradiționale precum borș pescăresc, saramură de pește și plachie.

Membrii familiei se plictisesc repede la pescuit? La Lacul Pietrei nu au de ce. Când observi că s-au săturat să pescuiască, închiriază o barcă și du-i să admire vegetația lacului, păsările și să facă poze fascinante. Sigur îi vei scoate rapid din monotonie!

Experiențe ca ale unui pirat, în singurul parc de aventură din Delta Dunării

Încheie-ți vacanța aventurându-te pe catarg, asemenea unui pirat. La Parcul Aventura Salsovia, singurul parc de aventură din Delta Dunării, situat la 15 minute de 5 Chirpici, vei avea parte de adrenalină.

În corabie te așteaptă trasee pline de suspans (de la cele pentru începători, pentru copii până la cele pentru cei mai curajoși și experimentați) pe catarg, două tiroliene de 40 m fiecare și un panou de cățărare montant pe pavilionul corabiei.

Ce activități mai poți face în Murighiol?

  • Vizitarea fermei de animale 5 Chirpici, unde vei avea ocazia să vezi cai dobrogeni, lame, ponei, iepuri, pisici, păuni, rațe.
  • Fii aproape de natură, află procesul de creștere și culegere a legumelor, la Sera de legume 5 Chirpici. Imaginează-ți cum culegi o roșie bio și o mănânci nespalată.
  • Plimbări cu șareta sau echitație la 5 Chirpici, pentru a-ți condimenta vacanța cu experiențe frumoase.

5 Chirpici: Sătucul cu case tradiționale din Delta Dunării

În cel mai îndepărtat punct din Delta Dunării, Murighiol, unde poți să ajungi cu mașina, găsești un sătuc fermecător cu case tradiționale.

Se numeste 5 Chirpici si este o lume în care timpul a stat. O lume cu arome gastronomice ademenitoare, cu case colorate în var alb și linii fine de albastru, acoperișuri din stuf, care stau mărturie acestei maiestuoase zone și obloanele mici din lemn, care te invită înăuntru.

casa traditionala in delta dunarii 5 chirpici

Până a ajunge înăuntru, privirea ți se îndreaptă și în jos, spre pavajul din piatră, amestecat cu vegetație, ceea ce te face să simți aerul vacanței într-o buclă de timp cât mai aproape de tine.

Apoi pășeti pe terasa căsuței tale acoperite și îi afli povestea. 5 Chirpici a fost construit cu tehnici și arhitectură specifică zonei: stuf, chirpici, lemn și piatră de Dobrogea. Îmbrăcămintea exterioară a fost realizată de meșterii locali, după datini transmise din generație în generație.

Interiorul dezvăluie îmbinarea intimă dintre tradițional și confortul contemporan. Ai o cameră luminoasă, cu pat confortabil, mobilier din lemn, minifrigider, TV, Wi-fi și baie privată.

Cazarea dispune de camere single, camere duble sau apartamente pentru familie. 

De asemenea ai și restaurant unde să mănânci bucate tradiționale, pregătite după rețete străvechi, precum borșul de pește, chiftelele de pește, zacuscă, scrumbie la grătar, salată de icre, plachie, borș, caras prăjit cu mămăligă și mujdei. Cât de bine sună toate și ce bune sunt!

În grădină ai o bucătărie comună, zonă de luat masa, living cu un șemineu imens (pont pentru poze uimitoare din vacanță), foișor cu cramă, loc de joacă pentru copii și mult spațiu verde.

cazare delta dunarii pentru familii cu copii

Pregătește-ți bagajul și haide la drum!

Rezervă-ți singur experiența!

Cauți o cazare tradițională în paradisul din Delta Dunării? Vrei să ai parte de experiențe gastronomice, de călătorii pe apă și pe uscat? Haide la 5 Chirpici, în Murighiol, o cazare de vis in Delta Dunării, unde poți să ajungi cu mașina.

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…