Casa Tradițională Schiulești: relaxare, bucate tradiționale, ateliere de meșteșug la poalele muntelui Ursoaia

Casa Tradițională Schiulești: relaxare, bucate tradiționale, ateliere de meșteșug la poalele muntelui Ursoaia

Casa Tradițională Schiulești: relaxare, bucate tradiționale, ateliere de meșteșug la poalele muntelui Ursoaia 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

După zile agitate, drumuri aglomerate, poluate, sufocate de claxoane și stres, astăzi am decis să mergem la relaxare. Călătorim spre Casa Tradițională Schiulești, aflată la poalele muntelui Ursoaia, în comuna Izvoarele, județul Prahova.

Într-o liniște mult visată, cu peisaje pitoresti ce ne readuc instant zâmbetul pe chip, pe străduțe vesele animate de case tradiționale, animăluțe domestice și aer curat, se întrezărește o casă falnică, îmbrăcată în alb și albastru, cu un gard mic din lemn prin care poate fi admirată.

Aceasta este Casa Tradițională Schiulești, locul unde inveti sa te bucuri din nou de viata. Portița dezvăluie o prispă numai bună de meditat, iar ușa ne poftește înăuntru, unde confortul și armonia se imbina perfect. 

casa traditionala schiulesti

În zonă, am auzit că se pot mânca produse tradiționale de la localnici, păstrăv proaspăt pescuit și că se organizează ateliere de meșteșug tradițional, așa că ne lăsăm bagajele și în galop pornim spre ei. Haideți cu noi, vă așteaptă o mulțime de surprize!

În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea lua legătura direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Descoperiți arta țesutului de covoare, bucate tradiționale, moara de apă din secolul XVII, manuscrise și cărți vechi

În comuna Izvoarele, județul Prahova se deschid porțile unei lumi cu experiențe unice, pe care în puține locuri le mai puteți trăi.

La Lacurile Păstrăvilor bucatele sunt delicioase iar foișoare suspendate pe luciul apei și grădina sunt locuri numai bune pentru relaxare.

Imaginați-vă cum mâncați păstrăv prăjit, cu mujdei și mămăligă, iar un spectacol de sărituri în apă vă încântă privirea. La restaurantul Amo puteți savura afumături locale, varză cu slănină, mămăligă cu păstrăv, ciorbe și deserturi de casă.

Călătoria continuă spre Căminul Cultural din satul Homărâciu. În fiecare joi se adună bătrânele care învață elevele și călătorii arta țesutului de covoare la război. Este încântătoare toată atmosfera de aici.

Îmbrăcate în porturi populare, cu răbdare și pricepere, învățate de mame, săteni sau de bunici, bătrânele duc mai departe tradiția. În timp ce arată cum trebuie lucrat cu ițele, una dintre bătrâne își amintește cu drag de copilărie, când mama sa culegea urzici, le topea și făcea fire pentru țesut.

Dacă ajungeți în zonă în alte zile, fiți fără griji, vă puteți bucura de minunata artă a țesutului, dar nu la Cămin, ci acasă la una dintre cele mai pricepute țesătoare din sat, la Maria Călinoiu (Tanti Păpușa, cum o cunosc oamenii). Intrebați de ea și veți fi ghidați.

Tanti Păpușa are oi, aparate cu care își pregătește singură lâna pentru țesut și un război mare, dar mai ales, are pasiune, pentru ea țesutul și cusutul reprezentând sensul vieții.

Poveștile sale provoacă sufletul la emoții, e uimitor să puteți asculta și să vedeți dedicarea unei munci ce nu cunoaște ceasul. Aceasta ne-a povestit cum pe vremuri avea foarte multe covoare de lucrat, aproape că nu făcea față, pentru că orice fata care se mărita trebuia să aibă un covor de lână.

De la 20 de covoare deodată abia a ajuns să i se solicite unul, dar ea, cu entuziasm și iubire, continuă încă să facă, chiar dacă nu i se cere, pentru că acolo e lumea ei.

În vara lui 2019, tot în satul Homărâciu, la Căminul Cultural s-au organizat ateliere de meșteșug tradițional (olărit, prelucrarea pielii, opincărie, țesut, cusut, pictură pe sticlă, gastronomie tradițională, încondeiat de ouă) din dorința de a transmite mai departe moștenirea fascinantă a artei tradiționale românești, a bucatelor ce ne definesc ca popor și care nu trebuie să piară în negura timpului.

Cu atâta experiențe venite din alte vremuri, ați putea crede că teleportarea în timp chiar e posibilă…și de ce nu ați crede asta?!

Călătoriți în fascinația trecutului, la Moara de apă Warthiadi, aflată în satul Drajna de Jos, care datează de la finele secolului XVII sau în satul Crasna, unde veți descoperi o colecție deosebită de icoane pe lemn, datate din secolele XVIII – XIX, manuscrise și cărți vechi.

În epicentrul culturii, în lumea ruptă de realitatea cotidiană, peste mări și zări au fost auzite valorile regăsite în Comuna Izvoarele, iar aceasta în 2015, s-a aflat printre locațiile finaliste ale cursei pentru titlul de „Satul cultural al României”.

Aici găsiți suflet, tradiție, cultură, liniște, iar rândurile sunt prea puține pentru a cuprinde tot ce ascunde Comuna Izvoarele, de aceea, pregătiți bagajele și porniți la drum!

Casa Tradițională Schiulești: vacanță la munte cu iz tradițional românesc

Într-o zonă pitorească, cu aer curat, liniște, creste împodobite cu pădure, se află Casa Tradițională Schiulești, o casă tradițională românească unde se găsește tihna și relaxarea.

cazare case traditionale muntenia

cazare case traditionale prahova

cazare gospodarii traditionale muntenia

Îmbrăcată în alb și albastru, cu o poieniță în care abundă natura sunteți așteptați la destindere. Înăuntru camerele îmbină elemente tradiționale din lemn, texturi brodate, picturi pe pereți într-o linie oarecum moderna pentru a oferi o ambianta perfecta.

În living, o sobă cu lemne ca cea a bunicilor creează locul potrivit pentru stat la povești, iar din bucătăria utilată complet se resimte mirosul prăjiturii voastre preferate, pregătită chiar de voi. Vă mai amintiți rețeta bunicii? Depănați amintiri și creați altele!

casa traditionala schiulesti

cazare casa traditionala schiulesti

casa traditionala la munte

casa traditionala restaurata

casa traditionala schiulesti

casa traditionala schiulesti

cazare prahova munte

cazare traditionala munte

casa traditionala schiulesti

casa traditionala schiulesti

casa traditionala schiulesti

Rezervați-vă singuri experiența!

Căutați un loc unde să evadați din agitația orașului, vreți să fiți departe de poluare, să vă rupeți de activitățile de rutină? Haideți la munte, la Casa Tradițională Schiulești, locul unde se găsesc relaxarea, aerul curat, liniștea, bucatele tradiționale și meșteșugurile populare vii.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.

Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători pe aceste tărâmuri magice.

Text: Alice Cazan

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…