Căsuța cu Alune: cabană de basm, în Apuseni

Căsuța cu Alune: cabană de basm, în Apuseni

Căsuța cu Alune: cabană de basm, în Apuseni 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astăzi deschidem borcanul cu dorințe, mergem într-un basm, la Căsuța cu Alune. Parcă și voi ați cânta melodia copilăriei: „În pădurea cu alune, aveau casă”…continuați, fiți veseli și trăiți clipa!

Căsuța e chiar ca în cântec, una mică și drăguță. Aceasta se află în comuna Râmeț, județul Alba. Drumul până la ea e străbătut pe tărâmul tradiției: case vechi, cu acoperiș din paie, văcuțe si oi ce pasc în tihnă, natura pitorească si un spectacol de imagini și trasee ce abia așteptăm să vi le povestim.

ramet, alba

În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România.

Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea lua legătura direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat. Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc.

În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Haideți în călătoria virtuală, iar după, mergeți unde vă duce sufletul.

Descoperiți casele cu acoperiș din paie unice în lume

În satul Albești, comuna Râmeț, județul Alba, așezate pe vârf de munte stau semețe bijuterii tradiționale – case cu ferestre mici, din lemn, cu acoperiș imens din paie, unice în lume ca formă și construcție. Multe dintre case datează de peste un secol.

E o destinație perfectă pentru meditare și contopire cu trecutul. Izolat de orice gânduri, de orice agitație, satul stă și spune povești prin vorbele bătrânilor pe care veți avea ocazia să îi întâlniți. Veți afla legende, povești din copilărie, rețete de la gospodine și chiar vă veți bucura de bucate tradiționale.

Povestitorii locului dezvăluie învățături auzite de la moși-strămoși: “Casele dăinuiesc de atâtea veacuri pentru că acoperișurile au fost construite cu unghi precis, bazat pe înălțime, ca să nu lase apa și zăpada să se acumuleze. Secretul mai stă și în paiele de spic montane, culese special toamna, pentru că atunci sunt mai lungi și mai rezistente.”

Pe cât de frumoasă e istoria, pe atât de tragică e situația, multe case pierzând încet, încet mantia emblematică pentru că meșterii care știau îndeletnicirea acoperișurilor din paie au murit… Bătrânii zonei sunt puțini și lipsiți de puteri, nu mai pot aduna paie, iar copiii le sunt plecați prin diverse colțuri ale lumii.

O parte din istorie se pierde, luați cu privirea cât mai puteți porția aceasta de trecut și dați o mână de ajutor acolo unde puteți, ca și generațiile viitoare să se bucure de autenticitate și de tradiția românească.

Nimic nu e imposibil, cu voință, așa că ce spuneți dacă concediul vi l-ați dedica reclădirii acestei zone?

Pierzându-vă printre potecile cătunului, la îndrumarea sătenilor veți putea găsi o casă din piatră cu acoperiș din paie aflată în pădure. Miroase ademenitor a salcâm. Vai, câtă uimire într-un singur loc, dar uimirea continuă să bucure.

Printre cărări de munte, păduri și pârâuri traversate pe pietre ori pe bușteni veți descoperi în satul Cheia alte două căsuțe cu acoperiș din paie care vă deschid poarta spre tradiție, interiorul găzduind unelte de meșteșug.

Traseul este uimitor, parcă în jur natura a încremenit, oferind peisaje greu de descris în cuvinte. E magic ce trăiri sunt pe aceste plaiuri de poveste.

Aveți prilejul unic de a vă întoarce în timp, mergând la moara veche din sat, ce imprimă mirosuri antice porumbului și grâului macinat.

Cu atâta fascinație în suflet și în priviri, cu atâtea povești aflate, seara se lasă și Căsuța cu alune vă cheamă să continuați trăirea de basm a acestei vacanțe.

Căsuța cu Alune: cabană de poveste în mijlocul naturii

Sunteți în satul Valea Mănăstririi, în comuna Râmeț, județul Alba. O căsuța în mijloc de natură zăriți. Intrați și deschideți aparatul de fotografiat pentru că imortalizarea momentelor de basm nu ia final.

casuta cu alune

Cum se deschide ușa, căsuța surprinde. O mică poveste începe să se scrie, e povestea vacanței voastre. Parcă zânele și-au făcut căsuță aici, și din când în când primesc călătorii.

Vă așteaptă o bucătărie mică, dar modern utilată, mobilier tradițional pictat, lămpi antice ce luminează încăperile, paturi pufoase, șemineu pentru zilele răcoroase, paturi pentru copii și grup sanitar modern. Pe ferestrele mici natura vă trezește dimineața, aerul vă oferă praful magic de bucurie și energie. 

cazare casuta cu alune apuseni

cazare casuta cu alune apuseni

cazare casuta cu alune apuseni

cazare ramet alba

cazare ramet alba

cazare ramet alba

cazare ramet alba

cazare ramet alba

cazare casuta cu alune

cazare casuta cu alune

cazare casuta cu alune

cazare casuta cu alune

Pregătiți bagajele și haideți într-un concediu perfect la munte.

Rezervați-vă singuri experiența

Vacanță de basm la munte, unde cărările vă vor purta prin munți, păduri, sate cu case unice în lume, dealuri autentice cu căpițe, oi și văcuțe care pasc în tihnă, povești și bucate tradiționale savurate alături de localnici. Alegeți o vacanță care vă va umple sufletul de bucurie cât pentru un an, alegeți Căsuța cu Alune.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.

Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre lumea apusă din basmele copilăriei.

Text: Alice Cazan

Vezi disponibilitate și preț
2 comentarii
 • Buna ziua,

  puteti sa imi faceti o oferta pentru perioada 01.09-03.09 pentru 3 adulti si un copil de 3 ani?

  Va multumesc,
  Raluca Anuta

  • Buna ziua,

   Toate rezervarile se fac prin intermediul Travlocals.com, necomisionat. Noi nu avem cunostinta despre disponibilitatea gazdelor. Acolo fiecare experienta are cate un formular de contact propriu prin care se poate discuta liber.

   Zi frumoasa!

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…