La Șura din Deal, vacanță tradițională în Maramureșul autentic

La Șura din Deal, vacanță tradițională în Maramureșul autentic

La Șura din Deal, vacanță tradițională în Maramureșul autentic 1600 1067 Wildventure

La Șura din Deal

viziteaza maramuresul

 

Astăzi vă prezentăm La Șura din Deal, o căsuță tradițională ideală pentru o vacanță în Maramureș.

Căsuța se află în Baia Sprie, județul Maramureș și este una de poveste. Găsiți un telefon în casă, de acolo se formează un număr magic ce vă va duce în tărâmul basmelor. Închideți ochi și iată-vă în tărâmul maramureșean.

Încăperea în care ați ajuns are detalii din lemn, pereți din chirpici, vopsiți parcă acum 100 de ani cu un alb imaculat. Obiectele de ceramică, ștergarele, covorul, toate realizate manual sunt numai bune pentru inspirația din atelierul de creație.

Dacă ați ajuns în Maramureș trebuie să dați viață unui obiect de artă tradițional! Creați alături de artiști populari accesorii croșetate, măști și vase din ceramică.

ÎNDELETNICIRI DIN CELE MAI VECHI TIMPURI ALĂTURI DE MEȘTERII POPULARI

Realizați accesorii croșetate, măști și obiecte din ceramică alături de meșterii populari din Maramureș. Arta prelucrării lutului este una dintre cele mai vechi îndeletniciri din lume. Tradiția de acum 25.000 de ani dăinuie în prezent după aceleași reguli. Obiectele lucrate în lut se coc în cuptoare pe lemne, la temperaturi ridicate. Fiecare zonă a Maramureșului are o practică diversă pentru realizarea obiectelor din lut. Vă recomandăm o plimbare prin fiecare loc, pentru a descoperi în profunzime tehnica olăritului.

Ceramica dacică în zilele noastre

Impresionantele obiecte de ceramică dacică, realizate în zilele noastre pot fi admirate în Săcel. Ceramica de Săcel este arsă din lut roșu, preluată de la adâncimi de 15 m. Forma vaselor, linia artistică și tehnica de lucru este asemănătoare dacilor, iar în mâinile artiștilor populari capătă valențe istorice. Alăturați-vă lor și creați obiecte de artă! Vasele sunt realizate la roată, ornate simplu, lustruite cu piatră,  lăsate la uscat și apoi arse în cuptor.

mestesuguri maramures

Gabriel Motica

Alte tipuri de ceramică întâlnite în Maramureș sunt ceramica ornamentală cu cornul de la Vama, ceramică ornamentală cu pensula la Vama și Lapus, ceramică grafiată la Vama și Valea Izei și ceramică decorată cu pensula în Baia Sprie și Baia Mare.

Fantastictul măștilor populare

În Săcel e obligatorie o vizită la Șușca Vasile, meșterul care dă viață măștilor populare. Acestea sunt confecționate din blănuri, piele, coarne, boabe de fasole, ciucuri, mărgele, clopoței, panglici și crează o lume fantastică când le privești. A da expresivitate și poveste fiecărei măști e o artă în Maramureș. Acestea sunt cunoscute a avea rol vrăjitoresc, dandu-le curaj celor ce le poartă.

masti populare maramures

nikonisti.ro

Parada mășilor are loc în perioada Crăciunului și a Anului Nou, când se merge cu colinda la casele oamenilor, pentru a se alunga spiritele rele. Povestea măștilor e o tradiție impresionantă din Maramureș la care trebuie să fiți martori. Artistul popular vă va duce într-un alt timp când realizează și spune istoria fiecărei opere.

Există multe alte meșteșuguri, tradiții și obiceiuri populare în Maramureșul arhaic, însă, nu le vom detalia pe toate în acest articol.

LA ȘURA DIN DEAL, VACANȚĂ TRADIȚIONALĂ ÎN MARAMUREȘ

La Șura din Deal petreceți o vacanță tradițională, într-o căsuța autentică maramureșeană. Căsuța din lemn și chirpici proiectează călătorii într-o lume a autenticității. Cum deschideți ușa, în față vi se ivește o încăpere mică, decorată cu obiecte din ceramică, ștergare, covor, toate realizate manual. Băncuța din lemn, plasată lângă geam, vă așteaptă în fiecare seară să vă asezați și să ascultați glasul naturii.

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

la sura din deal

Soba cu plită oferă miezului de nucă un gust dumnezeiesc. În radioul vechi răsună fel și fel de melodii populare, iar scara din lemn vă conduce spre odihnă. Sus vă așteaptă un pat relaxant, în care somnul pare o vrajă. Casa are și o baie rustică în care drumeții regăsesc tot confortul necesar.

Rezervați-vă singuri experiența

Căutați o locație pentru o vacanță tradițională în Maramureș? Vreți să cunoașteți meșterii locali și să creați alături de ei obiecte artizanale maramureșene? Haideți la Șura din Deal, locul unde tradiția vă va reda mândria de români.

Cu ajutorul noii noastre platforme, Travlocals.com, veti putea rezerva cele mai frumoase experiente din Maramures. Stati linistiti, nu va trebui sa platiti nicio taxa sau comision suplimentare, rezervarile se fac direct de la gazda. In plus, veti putea verifica singuri disponibilitatea, pretul, facilitatile, regulile casei sau politica de rezervare.

rezerva acumExperiențele tradiționale trebuie spuse mai departe. Doar așa autenticitatea și falnicul frumuseții românești va rămâne viu. Distribuți articolul și fiți alături de noi in căutarea celor mai autentice trăiri pe meleaguri românești. 

Text: Alice Cazan

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…