Oltenia de Sub Munte: Obiective turistice și locuri de vizitat lângă Craiova

Oltenia de Sub Munte: Obiective turistice și locuri de vizitat lângă Craiova

Oltenia de Sub Munte: Obiective turistice și locuri de vizitat lângă Craiova 870 555 Wildventure

Te-ai plictisit de Valea Prahovei și vrei să vizitezi locuri în România mai puțin aglomerate?

Ce spui de o zonă turistică puțin cunoscută, dar spectaculoasă? 

Îți prezentăm o escapadă in Oltenia de Sub Munte, cu atracții și cazări inedite.

Le-am împărțit astfel:

  •         Obiective turistice pentru pasionații de istorie;
  •         Locuri de vizitat pentru iubitorii de tradiții;
  •         Atracții pentru iubitorii de natură;
  •         Lăcașuri de cult.

Obiective turistice pentru pasionații de istorie

Cula Duca și Cula Greceanu

În Oltenia de Sub Munte descoperi un partimoniu arhitectural românesc pe cât de valoros, pe atât de puțin promovat – culele.

Cula oltenească este una dintre cele mai vechi construcții realizate pe plaiurile românești.

Cula provine din limba turcă (kule=turn).

În trecut, culele oltenești erau case boierești, cu o arhitectură deosebită și un sistem de apărare interesant, construite asemeni unor cetăți semi fortificate, cu scopul de apărare a familiei de atacuri otomane.

La momentul actual, pe Lista Monumentelor Istorice din România mai figurează 27 de cule, dintre acestea îți prezentăm 2 care pot fi vizitate: Cula Duca și Cula Greceanu.

Cula Duca se află în sat Măldărești, județul Vâlcea. A fost construită în 1818, de către Gheorghiță Măldărescu. În anul 1910 este cumpărată și restaurată de omul politic I. Gh. Duca.

Elementele remarcabile din interior sunt sobele oltenești cu olane, care au modele diferite, fiind mărturii vii ale unui meșteșug apus. Aici chiar ai impresia că dai timpu înapoi, iar vederea din cerdacul de la etaj este ceva memorabil, care te cufundă în liniște și timp pentru suflet.

La câțiva pași de culă se află și Casa Memorială a lui I. Gh. Duca, care datează din 1918 și păstrează aerul interbelic, rafinat, dar sobru.

Cula Greceanu este situată la 1 minut de mers pe jos de Cula Duca.

Cula Greceanu a fost ridicată la începutul secolul al XVI-lea, fiind cea mai veche culă atestată din România. Are o istorie zbuciumată, pe care te invităm să o afli continuarea aici, de la ghid.

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu.

Muzeul Tezaurului BNR

Dacă te fascinează istoria, trebuie să mergi la Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana, județul Gorj.

În anii 1916-1917 sub presiunea ocupației germane, 91,4 tone de aur din Tezaurul BNR au fost duse la Moscova, de unde nu au mai fost recuperate.

Până la începutul celui de al doilea Război Mondial, BNR și-a refăcut stocul de aur. Pentru a-l proteja, în perioada 1944-1947 a avut loc o operațiune secretă de salvare a Tezaurului BNR, trecută sub numele de Neptun. 

muzeul tezaurului bnr

Sursa foto: https://editiadedimineata.ro/

Inițial tezaurul a fost dus într-o pivniță de la Mănăstirea Tismana, apoi a fost mutat într-o peșteră din apropiere. Tezaurul însuma peste 190 de tone de aur dintre care monede, lingouri, casete de aur.

Din 2016, Muzeul Tezaurului BNR este deschis publicului, în peștera unde cândva a fost ascuns Tezaurul. 

Muzeul prezintă povestea acelor momente tumultoase și palpitante cu mașini defectate, blocate de visol, care nu puteau ajunge să aducă aurul din gară. Te vei simți exact ca într-un film de aventură, iar fiecare detaliu te va ține în suspans.

Locuri de vizitat pentru pasionații de tradiție

Atelier de olărit în satul Olari, Horezu.

Ceramica de Horezu este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ceramica pune în evidență un stil unic, care are continuitate de peste 300 de ani.

La Horezu este cel mai mare centru de olărit din România. 

Odată ajuns în sat te întâmpină casele colorate, împodobite cu vase din ceramică. Vei găsi ateliere de olărit, atât pentru adulți, cât și pentru copii, unde să-ți creezi o amintire eternă. 

Meșterii sunt foarte zâmbitori, glumeți și explică cu pasiune despre olărit, cornul pentru pictat, cuptorul și însemnele de pe ceramică.

Simbolurile sunt inspirate din flora și fauna din jur: cocoșul de Hurez, bradul, șarpele, ghioceii, frunza, spicul, coada de păun, soarele, steaua, spirala dublă, pomul vieții.

Cocoșul este emblematic pentru ceramica de la Horezu. În semnificația populară, cocoșul este paznicul solar împotriva necunoscutului, el fiind cel care, în trecut, îi trezea pe oameni când noaptea era biruită de zi. O altă semnificație, prezintă cocoșul drept un simbol al nemuririi sufletului. Reprezentarea cocoșului pe vase este o întreagă poveste fascinantă, pe care o vei afla pe îndelete de la meșteri.

Pictură pe ceramică și vizită la un mic muzeu cu port popular

În satul Novaci găsești casa Dacianei Ungureanu, un artist popular, care și-a transformat locuința într-un mic muzeu unde poți să admiri peste 50 de piese de port popular, confecționate de-a lungul anilor de familia sa.

atelier ceramica

Sursă foto: https://www.revista-ferma.ro/

Daciana organizează și ateliere de pictură pe ceramică. Este un mod inedit de a te destinde, a asculta povești și a-ți recăpăta energia stoarsă într-o săptămână de lucru.

Atelier de țesut covoare tradiționale cu fețe duble

În satul Bechet, județul Dolj o găsești pe Antoneta Nadu, un meșter popular de covoare tradiționale oltenești, care a readus la viață un meșteșug ce era pe cale de dispariție în acea zonă.

Antoneta are o poveste emoționantă, întotdeauna a iubit tradiția, dar a profesat altceva, ieșind la pensie a dat fir pasiunii sale pentru țesut. Cu greu s-a făcut remarcată într-o lume care nu voia să bage în seamă valoarea muncii sale, însă nu s-a dat bătută și a ajuns să-și expună covoarele la târgurile din țară și expozițiile din străinătate precum Dubai, Franța.

Spune că acum este în cea mai frumoasă perioadă din viața ei, când face exclusiv ceea ce-i place și cum îi place. Îi învață pe toți cei care vor să știe acest meșteșug și are un bagaj de povețe de te ung pe suflet.

În atelierul său primește cu fericire pe oricine vrea să afle tradiția covoarelor și modul lor de lucru. Anunț-o de vizită printr-un mesaj pe Facebook.

Mănâncă pâine în țest – cel mai vechi cuptor pentru pâine

Un loc care păstrează parfumul bucatelor de odinioară este Oltenia de Sub Munte. În restaurante găsești preparate tradiționale precum: pâinea în țest, pâinea în foi, pâine mințită, turtă de mălai, papuși de dragavei, zabic, pui în azmă, carne la garniță, mâncare de prune, plăcintă cu brânză la tavă. Nu îți vom povesti despre toate, te lăsăm să vii în Craiova și să le descoperi gustul.

Atenția ne-o oprim la pâinea în țest. Țestul este un cuptor arhaic, din lut ars în formă de clopot, cu care se coace pâinea. Pâinea nu este foarte groasă și are un gust unic, de nedescris în cuvinte, doar de simțit.

Cel mai vechi țest a fost descoperit în comuna Fărcașele, județul Olt și datează din secolul al X-lea. A fost găsit în anul 2002, în timpul unor săpături arheologice organizate la 50 de m de cimitir, într-o locuință semiîngropată.

Actualmente, în Oltenia de Sub Munte se mai ține un obicei vechi la care pot participa doar femeile, numit Ropotin, care spune că a treia zi de marți după Paști, se adună gospodinele care au nevoie de țest și se face un ritual de creare a țestului. Să participi la asta este special și să mănânci tradițional simți cum pătrunzi în rădăcinile vieții românești.

Muzeul Arhitecturii Populare Gorj – locul unde vezi case vechi de peste 300 de ani

În satul Curtișoara, județul Gorj se află un sătuc-muzeu unde au fost strămutate cele mai vechi și reprezentative piese din arhitectura populară gorjeană.

La Muzeul Arhitecturii Populare Gorj descoperi cule, case țărănești, teascuri, șoproane, pivnițe de deal, cotețe, grajduri, obiecte de lucru vechi și interioare tradiționale.

Atracții turistice pentru iubitorii de natură

Podul lui Dumnezeu – unic în lume

Podul lui Dumnezeu se află în comuna Ponoarele, jud. Mehedinți. Este cel mai mare pod natural din România, al doilea ca mărime din Europa și este considerat unic în lume deoarece este singurul pod natural deschis traficului rutier.

Localnicii povestesc că în Peștera Ponoarele locuia Necuratul, iar aceștia au început să se roage ca el să fie alungat. Dumnezeu a auzit ruga, a coborât pe pământ și a dat cu palma în tavanul peșterii, care s-a surpat. În partea din față, unde s-a prăbușit tavanul peșterii s-a format un pod pe care localnicii, în semn de mulțumire, l-au numit Podul lui Dumnezeu.

În apropiere vizitează câmpul de lapiezuri – unic în România și Lacurile Zăton.

Pădurea de liliac sălbatic – cea mai mare din România

La 10 minute de mers pe jos de la Podul lui Dumnezeu se află cea mai mare pădurea de liliac sălbatic din România. Pentru a ajunge la pădure, caută pe Maps Moara Crăucenilor (o moară din lemn, cu ciutură, care datează din secolul XIX) și apoi continuă drumul spre pădure ghidat de panourile informative. Din 1965, pădurea a fost declarată monument natural de interes național și de atunci se organizează anual, în luna mai, Sărbătoarea Liliacului.

Cheile Bistriței sunt considerate cele mai înguste chei din România, cu o lungime de 1,2 km. Se află în Parcul Național Buila-Vânturarița, jud. Vâlcea.

În zonă sunt numeroase peșteri, cele mai cunoscute sunt Peștera Muierilor și Peștera Polovragi.

Muzeul Trovanțiilor se află în comuna Costești, județul Vâlcea și este o rezervație inedită, cu pietre uriașe, ce datează de peste 6 milioane de ani. Trovanții mai sunt numiți de localnici  pietre care cresc după ploaie.

Piramidele de la Slătioara, județul Vâlcea

Este un obiectiv turistic unic în țară, dar foarte puțin cunoscut. Acestea au o frumusețe deosebită, fiind sculptate cu răbdare de natură.

Lăcașuri de cult

Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monarhal, aflat în Tismana, județul Gorj.

Schitul Păpușa se află în comuna Costești, județul Vâlcea.

Mănăstirea Hurezi este cea mai reprezentativă construcție în stil brâncovenesc, fiind situată în Romanii de Jos, județul Vâlcea. Mănăstirea este considerată unicat în Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost ctitorită în perioada 1690-1693 de către Constantin Brâncoveanu.

Mănăstirea dintr-un lemn se află în comuna Frâncești, județul Vâlcea. Se spune că a fost realizată la începutul secolului al XVI-lea, din lemnul care provine de la un singur stejar secular. În scorbura stejarului s-ar fi găsit o icoană a Maicii Domnului, pe care o găsești în mănăstire și care este considerată făcătoare de minuni.

Idei de cazare în Oltenia de Sub Munte

Așa-i că și pe tine te-a uimit cât de bogată este Oltenia de Sub Munte și câte ai de făcut în zonă?!

Sigur vei veni pentru mai multe weekenduri aici sau chiar pentru o vacanță prelungită.

Atunci, îți prezentăm câteva idei de cazare superbe și foarte confortabile.

1. The Carpathian Lodge: Cazare tradițională, cu ciubăr, în județul Gorj

The Carpathian Lodge este casa copilăriei gazdelor, pe care au restaurat-o cu grijă și transformată într-o pensiune.

Cazarea tradițională este situată în satul Dobrița, județul Gorj.

The Carpathian Lodge are 5 camere tematice, denumite după cele patru anotimpuri și o cameră ca cea de la bunici. Pensiunea este amenajată cu obiecte vechi și mobilier realizat de meșterii locali.

P.S. Ai ciubăr și hamac, unde poți să lenevești cât e ziua și noaptea de lungă.

Rezervă Acum Necomisionat

2. Tiny House BF: Cazare pentru cupluri sau familie

Într-o zonă liniștită, cu un singur vecin – natura, se află o căsuță de povești, cu tot confortul necesar. 

Ea este Tiny House BF. 

Are două dormitoare, un living, o baie, o bucătărie utilată, grătar, terasă, grădină și livadă.

P.S. Căsuța este situată aproape de Transalpina – cea mai înaltă șosea din România.

Rezervă Acum Necomisionat

3. Căsuța de Hobbit: Cazare inedită cu jacuzzi interior

Căsuța de Hobbit este desprinsă dintr-un tărâm magic, are ușă rotundă, geamuri rotunde și acoperiș de iarbă.

Este amplasată la poalele muntelui, în Rezervația Parcului Natural Cozia, județul Vâlcea.

Înăuntru dezvăluie trei dormitoare, bucătărie utilată, baie, jacuzzi cu aeromasaj, living cu șemineu și canapea extensibilă.

În exterior ai ciubăr cu apă caldă, grătar, foișor, loc de joacă pentru copii și grădină spațioasă.

Rezervă Acum Necomisionat

4. Green House: Cazare perfectă pentru familii, în Baia de Fier

Green House este o experiență plăcută, în care tradiționalul se împletește cu modernul.

Cazarea este potrivită pentru vacanța cu copii, având facilități precum cărți și jucării, veselă pentru copii, cadă pentru bebeluși.

Dispune de 4 dormitoare, baie, living cu bucătărie open-space utilată complet, foișor, grătar și o curte liniștită.

Rezervă Acum Necomisionat

5. Texas Glamping: Glamping în Oltenia de Sub Munte

Texas Glamping este o experiență pentru minte, trup și suflet, care te conectează la valorile cu adevărat importante în viață – liniște și libertate.

Cazarea se află într-un loc izolat de agitația cotidiană, în inima naturii din Novaci, județul Gorj.

Corturile de glamping au un pat confortabil, o canapea extensibilă, electricitate.

Texas Glamping dispune de grup sanitar, tacâmuri și veselă, loc pentru grătar.

Locația îți pune la dispoziție tot felul de activități: fotbal, tenis, volei, baschet, leagăn, hamace, jocuri de societate.

Rezervă Acum Necomisionat

6. Căsuța din Poiană: Cazare cu ciubăr, care acceptă vouchere de vacanță

Scoasă din file de basm, Căsuța din Poiana se află într-o zonă frumoasă, la poalele muntelui, în Rezervația Parcului Natural Cozia.

Căsuța are o capacitate de cazare pentru 6 persoane.

Cuprinde un dormitor la mansardă cu două paturi duble, un living cu canapea extensibilă, o baie, cadă vintage, bucătărie utilată, grătar și ceaun.

Ai la dispoziție ciubăr, masă de ping-pong, darts, sistem karaoke și biciclete – toate gratuit, pentru o vacanță memorabilă cu cei dragi.

P.S. La cerere, gazdele pregătesc mâncare tradițională delicioasă.

Rezervă Acum Necomisionat

7. Potecarii: Experiență românească precum în vremurile vechi

Într-o zonă pitorească, cufundată în liniște este Potecarii, o gospodărie tradițională, situată în satul Novaci, județul Gorj.

Cazarea cuprinde trei case care au o capacitate pentru 2-4 persoane.

În interior fiecare casă dispune de baie, camere amenajate cu mobilier unicat și vechi.

Bucătăria utilată, grădina, grătarul și zona de relaxare sunt la comun.

Ai o grădină parcă fără sfârșit și gazdele pregătesc o mâncare tradițională foarte bună.

Rezervă Acum Necomisionat

8. Casa din Piatră: Cazare cu ciubăr pentru 10 persoane

Casa din Piatră este o cazare rustică, cu ciubăr, aflată în satul Poiana, județul Vâlcea.

Aceasta dispune de 5 dormitoare duble, 3 băi, un living spațios cu șemineu, bucătărie utilată complet, grătar, ceaun, terasă cu panoramă minunată spre munți.

La Casa din Piatră te distrezi și îți creezi multe amintiri fie în ciubărul cu apă caldă, la concurs de darts și ping-pong cu prietenii, într-o plimbare cu căruța ori cu ATV-ul.

Dacă vrei o  vacanță în care nu vrei să faci nimic, gazdele pregătesc, la cerere, mâncare tradițională.

Rezervă Acum Necomisionat

 

Oltenia de Sub Munte nu e doar un loc de vizitat și atât. Este un loc care îți rămâne în memorie, un loc ca o hrană pentru suflet. Vei vedea că dintr-o simplă excursie aici te vei întoarce mai fericit, mai bogat cultural și mai plin de energie. Alege să te cazezi în case tradiționale, în tiny house, în căsuțe de povești și bucură-te de o vacanță pe care vei vrea să o repeți.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…