Vacanță în Maramureș: Cazare în cabane și case tradiționale autentice, plus obiective turistice mai puțin cunoscute

Vacanță în Maramureș: Cazare în cabane și case tradiționale autentice, plus obiective turistice mai puțin cunoscute

Vacanță în Maramureș: Cazare în cabane și case tradiționale autentice, plus obiective turistice mai puțin cunoscute 2048 1862 Wildventure

Ce spui despre o escapadă în România, într-un loc în care viața se trăiește simplu și frumos ca odinioară? Iti prescriem o vacanță în Maramureș, pentru a te reconecta la noul lux al simplității.

Am descoperit aici o zonă fermecătoare, bogata în atracții și obiective turistice, majoritatea cu iz arhaic. Aici tradițiile și obiceiurile dăinuiesc de secole.

Îți este tot dragul să privești căpițele, casele tradiționale autentice si cabanele seculare, păstrate excelent. În unele dintre ele poți gasi cazare, iar noi te vom indruma în cele ce urmează.

Îți este drag să vezi localnicii care te salută, îmbrăcați în port tradițional, cum practică munci dispărute de mult timp din restul Europei. Să simți gustul mâncării pregătită după rețete transmise din generație în generație.

Aici descoperi unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat, multe dintre ele unice în țară.   

Dar asta nu e totul. În acest leagan al civilizatiei ancestrale ai șansa să pătrunzi într-o lume arhaică, ghidată după valori cumpătate. Ai prilejul să stai la povești cu meșteri populari și să înveți de la ei.

Sună de vis și chiar este!

Haide în vacanță în Maramureș și te vei întoarce acasă mai bogat cultural și spiritual!

Vacanță în Maramureș: Obiective turistice și locuri de vizitat mai puțin cunoscute

Mai jos îți vom prezența câteva atracții turistice de neratat.

Muzeul Rădăcinilor, unic în România

Muzeul Rădăcinilor se află la baza Pasului Prislop, în casa tradițională a lui Ștefan Grec, un bătrân simpatic. Acesta a fost muncitor forestier toată viața și cum umbla prin păduri a văzut tot felul de rădăcini bizare, care semănau cu animale ori cu oameni, iar din 1970 a început să le tot adune.

Vacanță în Maramureș

Are peste 100 de rădăcini strânse, din molid, tei sau paltin. Le adună, le curăță, le conservă printr-o rețetă secretă de baiț și nu le modifică.

Pe lângă impresionanta colecție de rădăcini, căsuța găzduiește și o colecție de bancnote vechi, ouă încondeiate, flori de mină – pe care Ștefan le-a adunat din minele Baia Borșa și Rodna Veche, precum și obiecte care le-au aparținut soldaților căzuți în Cele Două Războaie Mondiale, pe care acesta le-a găsit când cutreiera pădurile.

Moara lui Mecleș – ultima moară de apă cu vâltoare de pe Valea Izei

Moara lui Mecleș se află în comuna Săcel, Maramureș, pe Valea Izei și este ultima moară de apă, cu vâltoare, care funcționează în zonă. Aceasta este în grija a doi soți, Dănilă și Titiana Mecleș, care abia așteaptă să îți spună povești despre tradiție și să-ți arate cum funcționează moara.

În gospodăria lor se află o moară de apă, o vâltoare, un darac de lână și un război de țesut.

Moara este moștenire a familiei lui Dănilă Mecleș, el fiind a treia generație de morari. Moara datează din 1907. A aparținut unor evrei, care i-au dat moara bunicului său pentru loialitatea cu care i-a slujit.  

Atelier de măști populare, celebre în întreaga lume

Mai rămâi un răgaz în comuna Săcel și mergi la Atelierul de măști al lui Vasile Șușca. Este un om grozav, cu povești amuzante și interesante. A fost croitor de blănărie, învâțând singur să confecționeze măști de blană și lână. Măștile maramureșene au un rol arhaic, de a alunga spiritele rele în ritualurile și jocurile ținute de sărbători.

Mănăstirea Peri: Cea mai înaltă biserică de lemn din Europa

Când spui Maramureș te gândești și la unele dintre cele mai frumoase mănăstiri din țară, făurite de meșterii populari. Prin dibăcie, viziune artistică și suflet pus de meșteri, opt dintre aceste mănăstiri au fost incluse în Patrimoniul UNESCO. Mănăstirile sunt locul în care sufletul va simți ceva aparte.

În Săpânța, la 1 km de celebrul Cimitir Vesel, se află o atracție turistică mai puțin cunoscută, dar impresionantă – Mănăstirea Peri. Aceasta este cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Are o înălțime de 78 de metri și crucea înaltă de 7 metri.

Construcția Mănăstirii Perii a început în 1997, din dorința preotului de a face ceva memorabil pentru comunitate.

De numele mănăstirii se leagă secole de istorie. Deoarece în urmă cu peste 300 de ani, în acest loc se afla o biserică de piatră numită Peri, care a fost distrusă în secolul XVIII. Aici este locul unde s-au tradus și copiat pentru prima oară, în română, ,,Psaltirea”, ,,Legenda Duminicii”, ,,Evanghelia”.

Muzeul de mineralogie „Victor Gorduza”– unic în Europa

Muzeul de mineralogie este unul dintre obiectivele turistice de neratat în Maramureș, pentru că vorbește despre istoria acestei regiuni. Mineritul a fost dintotdeauna o ocupație de baza a locuitorilor, asigurandu-le o sursă de trai.

În orașul Baia Mare, la Muzeul de mineralogie rămâi mut de uimire, iar imaginile vorbesc de la sine.

Muzeul adăpostește peste 20 de mii de piese, însă expuse permanent sunt undeva la 1.000, dintre aceste fiind: minerale, roci, fosile, minereuri și flori de mină.

Muzeul de Mineralogie este unic în Europa. Nouă dintre piesele expuse constituie o valoare științifică deosebită, fiind minerale descrise pentru prima dată în lume.

Pârtii de schi moderne

Maramureșul, pe lângă tradiții, obiceiuri, porți din lemn și biserici, mai este cunoscut pentru pârtii si sporturi de iarnă. 

Una dintre cele mai renumite pârtii este cea de la Cavnic, acolo unde, spre uimirea noastră, am aflat ca se schiază si vara.

Ce să vezi în Maramureș: Tradiție și meșteri populari

Pe lângă obiectivele turistice enumerate mai sus, una dintre atracțiile principale din Maramureș este tradiția. Aici sărbătorile chiar se simt. Pregătirile nu sunt pe fugă. E voie bună, forfotă, miros de cozonaci și alte bunătăți pe stradă. Tinerii colindă de dimineață până seara și joacă după obicei. La asemenea imagini sufletul zâmbește.

Un obicei pe care ai să-l vezi tot timpul anului este copacul cu oale. Bătrânii spun că oala de culoare roșie, din vârful pomului, arată că în casă există o fată bună de măritat. După căsătorie, în vârful pomului se pune o oală de altă culoare. Numărul oalelor din pom semnifică bogăția zestrei.

În acest articol ți-am prezentat meșterii populari cărora trebuie să le faci neapărat o vizită când ajungi în zonă.

Concediu în Maramureș: Cazare în cabane și case tradiționale autentice 

Acum că ți-ai schițat planul de vacanță în Maramureș, mai rămâne să decizi unde să dormi. Îți prezentăm în cele ce urmează un top al cazărilor spectaculoase.

1. Le Chalet M: Cabană de vis, cu perete vitrat și ciubăr

cazare în maramureș

În inima naturii, în satul Șurdești, se află Le Chalet M, o cabană de vis, cu perete vitrat și ciubăr, unde vacanța în Maramureș va atinge cele mai inalte cote ale relaxării.

Le Chalet M a fost construită cu un design mai degrabă minimalist, scandinav, decât tradițional, dar este un concept din ce în ce mai îndrăgit în România.

Are o capacitate de cazare pentru 10 persoane. Dispune de un living cu canapea extensibilă, bucătărie open-space, patru dormitoare, două băi, zonă de grătar.

La o distanță de 10 minute se află Cavnic, stațiune cunoscută pentru sporturile de iarnă.

Rezervă Acum Necomisionat!

2. Cabana Livada 45: Cabane în stil scandinav, cu ciubăr

concediu maramures

Cabana Livada 45, aflată în Borșa, cuprinde două unitati de cazare fermecătoare, în stil scandinav, amplasate în mijlocul naturii.

Prima cabană este potrivită pentru 2-4 persoane. Cuprinde două dormitoare cu baie privată, living cu canapea extensibilă, șemineu, bucătărie utilată, zonă de luat masa, TV, WIFI, terasă și grătar.

A doua cabană are o capacitate de cazare pentru 2-6 persoane. Are două dormitoare cu baie privată, living cu canapea extensibilă, șemineu, TV, WIFI, bucătărie utilată, zonă de luat masa, terasă, grătar.

După o zi de colindat prin Maramureșul de poveste, poți să închiriezi ciubărul cu apă caldă și să te relaxezi în feeria naturii.

Rezervă Acum Necomisionat

3. Casa Moroșenilor: Casă tradițională autentică, perfectă pentru vacanța cu familia

Vacanță în Maramureș

În satul Breb, ascunsă în natură, printr-o poartă frumos sculptată în lemn, ajungi la Casa Moroșenilor, o gospodarie tradițională impresionantă, veche de peste 100 de ani, unde poti avea parte de un sejur de neuitat.

Aceasta urma să fie distrusă, dar a avut șansa să fie salvată de gazde, care s-au îngrijit să îi redea viața strălucitoare pe care o merită. Casele au fost restaurate cu ajutorul meșterilor, fiind păstrate aproape inctacte toate elementele originale.

Sub umbrela Casa Moroșenilor, veti descoperi doua case traditionale, fiecare cu o capacitate de cazare pentru 6 persoane. Interioarele cuprind trei dormitoare – unul dintre ele cu un pătuț tradițional, un loc de joacă pentru cei mici, o baie și o bucătărie.

P.S. Gazdele au și un restaurant, în care gătește un bucătar ce a învățat rețete de la mama sa. Mâncarea este pregătită cu ingrediente locale.

Rezervă Acum Necomisionat

4. Casa Olarului: Cazare tradițională, lecții de olărit și mâncare tradițională

cazare maramureș

Casa Olarului este un mic sătuc cu trei case tradiționale, situat în Baia Sprie.

Daniel Leș, artistul olar este cel care a salvat căsuțele și le-a recondiționat pentru ca fiecare om să simtă bucuria simplității, însă cu un minim de confort, precum băile înăuntru.

Casa de Lut, datează din 1870 și înăuntru vei simți cum te întorci în timp. Casa dispune de patru paturi, o baie, fiind ideală pentru 2-4 persoane.

Casa din Piatră are o capacitate de cazare pentru 2-6 persoane și dispune de cameră la parter, mansardă și baie.

Casa de Lemn a fost strămutată dintr-un loc unde avea să-și vadă sfârșitul. Daniel, alături de un meșter au reconstruit-o bucată cu bucată și au recondiționat-o. Casa are o capacitate de cazare pentru 11 persoane.

P.S. Gazda ta, Daniel Leș, este meșter olar și merită să rezervi o lecție de olărit pentru a pătrunde cu desăvârșire în lumea acestui taram de basm. De asemenea, gazdele îți pun la dispoziție și mese tradiționale pentru o vacanță în Maramureș completă.

Rezervă Acum Necomisionat

5. Casa Chira: Cazare tradițională, cu ciubăr, aproape de obiectivele turistice cunoscute

cazare cu ciubar maramures

Casa Chira este o cazare tradițională, situată într-un tablou al naturii, în Vișeu de Sus, județul Maramureș.

Casa emană acea liniște sufletească pe care o cauți. Ea poate găzdui 12 persoane, însă poți să închiriezi camere și separat. Fiecare cameră are baie și TV.

De asemenea, casa dispune de zonă pentru servit masa, zonă de grătar și o bucătărie comună, unde să gătești mâncăruri cu mult gust.

P.S. Relaxează-te din plin în ciubărul cu apa caldă, îmbogățită cu săruri aromatice.

Rezervă Acum Necomisionat

6. Casa din Vale: Un muzeu al satului tradițional, în care te poți caza

Vacanță în Maramureș

Totul a început în Breb. Povestea Casei din Vale este povestea unei familii care s-a mutat din Cluj, lăsand în urmă joburile și viața de acolo, pentru a veni într-unul dintre cele mai frumoase sate turistice, unde au renovat și restaurat 8 case cu arhitectură tradițională și le-au introdus în circuitul turistic, specificul fiind slow travel și turismul sustenabil.

Înainte de a se muta și a dezvolta proiectul Casa din Vale Breb, nu au avut nicio legătură cu satul, nu s-au născut acolo, nu au copilărit acolo, nu au cunoscut pe nimeni de acolo, ci au pornit de la 0 în acest loc minunat pentru a trăi viață în tihnă.

Rezervă Acum Necomisionat

7. Soare-n Maramureș: Cazare cu piscină, ciubăr și experiențe culinare tradiționale

top cazari traditionale

Soare-n Maramureș este o cazare perfectă pentru un concediu de neuitat, atât pentru cupluri, cât și pentru familii.

Complexul este amplasat într-o zonă pitorească, în comuna Budești. Aceasta cuprinde o casă tradițională pentru familie și o pensiune cu camere duble și cvadruple. Interiorul îmbină confortul superior cu elementele tradiționale locale.

Punctele care îți vor pătrunde la inimă sunt ciubărul cu apă sărată, adusă de la Ocna Șugatag, piscina, hamacele din livadă, locul de joacă pentru copii și mâncarea gătită după rețete vechi de sute de ani.

P.S. Micul dejun tradițional, ciubărul, piscina sunt incluse în prețul de cazare.

Rezervă Acum Necomisionat

8. Casa lu’ Ion: Vacanță inedită într-o casă tradițională, veche de peste 100 de ani

cazare traditionala maramures

Într-un loc înconjurat de pădure, unde liniștea domnește, în Vișeu de Sus, găsești Casa lu’ Ion.

O cazare tradițională, veche de peste 100 de ani, care a fost restaurată în detaliu pentru a oferi o vacanță în Maramureș cum nici nu au visat.

Capacitatea de cazare este de 6 persoane. Casa dispune de trei camere duble, fiecare cu acces la baie cu duș, o cameră de zi, bucătărie utilată cu un loc de servit masa, foișor cu grătar rustic.

Rezervă Acum Necomisionat

9. Magnolia Resort: Cazare tradițională cu mâncare delicioasă

top cazari traditionale

În Vișeu de Sus, într-o zonă pitorească, cufundată in liniște, se află Magnolia Resort.

Magnolia Resort este un complex alcătuit din două case tradiționale și un conac tradițional.

Capacitatea de cazare este pentru 2-8 persoane, interiorul îmbinând elementele tradiționale cu confortul modern. Una dintre căsuțe are saună, iar celelalte farmecul timpului simțit în prezent.

P.S. Gazdele gătesc mâncare tradițională delicioasă.  

Rezervă Acum Necomisionat

10. Breb’s Cosy Barn: Sejur în Maramureș pe care îl vei ține minte toată viața

sejur maramures

Printre porți din lemn, case ca pe timpuri, pomi fructiferi, căpițe, ciripit de păsări și liniște din belșug, ajungi la Breb’s Cosy Barn, în satul Breb.

Breb’s Cosy Barn a fost un hambar, până când gazda, îndrăgostită de tradiție, i-a dat o nouă viață.

Casa are o capacitate de cazare pentru 8 persoane. În interior se află un apartament pentru 2 adulți și un copil și un apartament pentru 5 persoane. Toate împletesc elementele specific maramureșene, adunate din împrejurimi, cu confortul actual.

P.S. Aici poți să stai în hamace toată ziua, fără să te streseze nimic. Poți să alergi liber, pe iarbă. Poți să mulgi vaca precum la bunici. Să bei lapte proaspăt și să culegi fructe din propria ogradă. Practic, sa ai o vacanță în Maramureș autentică.

Rezervă Acum Necomisionat

Maramureșul este un loc pe care trebuie să îl vezi cel puțin o dată-n viață. Este un loc din care te intorci mai bogat cultural si spiritual. Mai vesel, mai împlinit, mai plin de energie, mai conectat la simplu si la valorile tradiționale. 

Haide să descoperi acel loc de unde pare că începe lumea.

Alege să dormi în case tradiționale, cabane și pensiuni de poveste, în care tradiția se îmbină frumos cu confortul pe care îl cauți în vacanța ta.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…