Cabana Livada 45: Vacanță de vis în Maramureș

Cabana Livada 45: Vacanță de vis în Maramureș

Cabana Livada 45: Vacanță de vis în Maramureș 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astăzi poposim pe plaiuri pitorești, la Cabana Livada 45, aflată în Borșa, județul Maramureș.

Cabana are un design scandinav, cu interior modern, iar amplasarea sa pe deal, lângă pădure, îi conferă un farmec aparte.

La câțiva pași de uriaș, este surata ei, tot o cabană de tip A, doar că puțin mai încăpătoare. Pentru 6 persoane, dacă te-am făcut curios.

Privindu-le din imagini, te-ai uita la ele fără oprire, pentru că transmit acea liniște mult căutată.

Dar de ce să nu treci dincolo de ecran? Haide aici să te plimbi cu Mocănița, să vezi cea mai înaltă cascadă din România și să mergi pe cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali!

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Ce să faci într-o escapadă prin Maramureșul?

Posibilitățile sunt nenumărate, Maramureșul fiind o zonă care atrage ca un magnet turiștii din toate colțurile lumii, datorită peisajelor, a tradițiilor, a lăcașurilor de cult și a obiectivelor turistice.

Am schițat un plan pentru un weekend aici. 

Plimbare de legendă cu Mocănița din Valea Vaserului

La aproximativ 30 de minute de Cabana Livada 45 se află Gara Căi Ferate Înguste, locul de unde arhaicul tren cu abur își începe călătoria. Șuieratul, zgomotul roților și aburul precum un nor imens anunță venirea Mocăniței din Valea Vaserului. Ia loc în vagon și bucură-te de peisaj. În acest timp, noi îți povestim din istoria sa.

Istoria Mocăniței

În 1932 pădurile din Valea Vaserului erau în proprietatea statului austriac, care a început exploatarea forestieră. Lemnul de aici era transportat prin plutărit (făcut în formă de plută și dus de ape) către fabricile de cherestea din Vișeu de Sus. Munca era destul de dificilă, așa că s-a luat decizia de a se construit o cale ferată îngustă, cu scopul de a face un pas tehnologic în procesul de transport.

În 1944 are loc o defensivă între trupele maghiaro-germane și Armata Roșie. Când armata germano-maghiară s-a retras, calea ferată a fost parțial distrusă.

În perioada 1946-1948, calea forestieră a fost refăcută și în anii următori a fost extinsă pe mai multe ramificații pentru a se putea exploata o zonă mai mare de pădure de pe Valea Vaserului.

Odată cu Revoluția din 1989, căile ferate înguste din țară au fost închise sau desființate. Totuși, calea ferată de pe Valea Vaserului a supraviețuit deoarece aici încă se continua exploatarea lemnului într-o mică formă, iar calea ferată era singurul mod de transport al lemnului.

În anul 2000, printr-un sprijin al unei organizații elvețiene, calea ferată a fost salvată și au fost reparate locomotivele cu abur pentru a fi puse în uz.

Din 2005, calea ferată îngustă din Valea Vaserului deservește turiștii prin plimbarea fermecătoare cu Mocănița.

O istorie plină de luptă, de tristețe, dar închinată cu fericire în etern.

Află aici programul și tariful. Poți să optezi pentru bilet simplu sau bilet cu masă tradițională. Traseul durează în jur de 5 ore și vei fi purtat prin păduri, prin porțiuni șerpuite printre copaci, pe lângă margini stâncoase și prin peisaje pitoresti. O trăire de încercat cel puțin o dată-n viață!

Descoperă cea mai înaltă cascadă din România – Cascada Cailor

O nouă zi în Maramureș! La 30 de km de Cabana Livada 45 ai prilejul uimitor de a vedea cea mai înaltă cascadă din România – Cascada Cailor.

Pentru a ajunge la cascadă o poți lua pe jos sau cu telescaunul + un mic traseu. Ambele alegeri te vor încărca cu energie.

O experiență inedită ar fi să vezi muntele, brazii și jocul naturii de sus, așa că noi am optat pentru telescaun și micul traseu. Priveliștea este magnifică, timpul zboară rapid și deodată te vezi din nou pe pământ, pregătit să găsești cascada.

O iei pe un traseu de 1 km prin pădure – obligatoriu să ai încălțăminte sport și un rucsac cu apă. Vei știi că ai ajuns când zbuciumul apei îți va inunda timpanele, apoi privirea.

Cascada Cailor se află la o altitudine de 1300 de metri, pare că desparte muntelele, pădurea și străpunge mijlocul lor prin valul de apă ce îl revarsă pe cei 90 de metri.

Această imagine de basm a țesut în jurul ei o legendă. Localnicii povestesc că, în trecut, zona aceasta era locul lor favorit pentru a-și aduce caii din primăvară până-n toamnă, datorită pășunilor întinse. Liniștea animalelor era deseori tulburată de urșii care dădeau târcoale. Ursul încerca să atace caii deasupra prăpăstiilor, iar caii nu aveau altă alternativă decât să se arunce în abis.

Se spune că într-o noapte cu tunete și fulgere, ursul a venit la cai. Caii s-au speriat și au fugit spre prăpastie, în josul cascadei, fiind găsiți fără suflare dimineața de către stăpânii lor. De atunci, cascada a fost botezată în cinstea sufletelor pierdute.

Ia-ți un moment de contemplare cât de lung vrei, pentru că la Cascada Cailor simți bucurie pentru suflet și ochi. Când ai decis că vrei să pleci, deși greu te poți desprinde de acest loc frumos, ai două variante: traseu pe jos – cu o durată de aproximativ 80 de minute sau din nou cu telescaunul.

Aerul de munte provoacă poftă de mâncare, așa că la baza telescaunului răsplătește-te cu o masă gustoasă din produse tradiționale.

Mergi pe Trecătoarea Prislop și la Muzeul Rădăcinilor 

Ultima zi în Maramureș te duce la o altitudine de peste 1.400 de metri, la Trecătoarea Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali. Aceasta se află la aproximativ 30 de minute de Cabana Livada 45.

Drumul este o feerie de culori, cu aer revigorant. Deschide fereastra și lasă să intre verdele crud al naturii, îmbrățișat pe alocuri de izvoare colorate cu pești, pietre de munte și albastrul infinit, cu nori sau ceață densă care dansează sub priviri.

Pe frumoasa trecătoare fă popas la mănăstire, pentru a-ți alina sufletul și a mulțumi că ai ajuns în tot felul de locuri incredibile ale României și nu numai. Apoi, continuă să mergi cu mașina și vizitează un muzeu unic în țară – Muzeul Rădăcinilor. Povestea sa este una emoționantă, pe care am scris-o în acest articol.

Obiective turistice în Borșa, județul Maramureș

Pentru o vacanță prelungită in Maramures gasesti aici multe alte obiective turistice pe care merită să le descoperi.

Dacă plănuiești să mergi în Maramureș vara, să știi că în fiecare an, în a treia duminică se organizează Festivalul folcloric – Hora de la Prislop. Aici jocul în port tradițional, cântecele, tradițiile și obiceiurile sunt decupate din altă lume, spre fericirea celor care vor să retrăiască trecutul la maxim.

Cabana Livada 45: Cabane scandinave în Maramureș

În Borșa, județul Maramureș, plăsmuite într-o pictură a naturii, pe un deal, în vecinătate pădurilor se află două cabane în stil scandinav, care se închiriază separat. Amebele sun cunoscute sub numele de Cabana Livada 45.

Cabanele sunt construite din lemn, cu ferestre inundate de natură. Interiorul surprinde prin modern împletit cu elemente rustice, care dau note calde și primitoare.

Prima cabană are o capacitate de cazare pentru 2-4 persoane. Dispune de două dormitoare cu baie privată, living cu canapea extensibilă, șemineu, bucătărie utilată, zonă de luat masa, TV, WIFI, terasă și grătar.

A doua cabană poate găzdui 2-6 persoane. Are 2 dormitoare cu baie privată, living cu canapea extensibilă, șemineu, TV, WIFI, bucătărie utilată, zonă de luat masa ce lasă la vedere peisajul, terasă perfectă pentru povești până târziu ori savurat cafeaua și zonă de grătar.

P.S. Poți să închiriezi, contra cost, ciubăr cu apă fierbinte, de unde să admiri frumusețea zonei.

Pregătește-ți bagajul și haide la drum!

Rezervă-ți singur experiența!

Planifici o vacanță în Maramureș și cauți idei de cazare? Cabana Livada 45, cu casute în stil scandinav, este una dintre cele mai frumoase opțiuni, fiind situate în apropierea obiectivelor turistice și a pârtiilor.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…