Le Chalet M: Pierde-te în liniște, tradiții și frumos

Le Chalet M: Pierde-te în liniște, tradiții și frumos

Le Chalet M: Pierde-te în liniște, tradiții și frumos 870 555 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astăzi îți propunem o experiență aparte, la Le Chalet M, în satul Șurdești, județul Maramureș.

Maramureș este una dintre cele mai pitorești zone din țară. Pe drum ai să fii înconjurat de dealuri, munți înalți, căpițe, baloți de fân, pășuni pe care pasc animalele fericite.

Ai să vezi săteni în costume populare, care lucrează în grădină sau la câmp. Ai să admiri tradiția la ea acasă prin meșteșuguri și datinile rămase vii. Ai să simți că mergi printr-un tablou. Deodată, în pictură, vezi o cabană cu fațada din sticlă, oprește-te, pentru că ai ajuns unde trebuie să fii.

Cabana cu ciubăr, de o frumusețe răpitoare, te poftește înăuntru. Se dezvăluie o bucătărie open-space și living, cu panoramă spre peisajul fermecător. Deschizând porțile, dai de patru dormitoare și două băi, amenajate într-un stil al luxos, dar simplu.

Capacitatea este pentru 10 persoane. Cu cine ai vrea să petreci clipe aici?

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Descoperă tradiția

Din timpuri străvechi, principala ocupație a oamenilor locului era creșterea animalelor, iar adăpostul acestora era șura cu acoperiș din paie sau din șindrila. Construirea șurilor era o adevărată operă de artă, întocmită de meseriașii satului – lemnarii, care luau inima de lemn de stejar și îi dădeau viață. De aici se spune că satul ar fi primit numele de Șurdești.

Ia parte la obiceiurile din Șurdești

O spunem și o repetăm – Maramureșul este un tabloul etern al tradiției, la care îți este tot dragul să privești. Oriunde ai merge în Maramureș, vezi oameni harnici, credincioși, zâmbitori și îmbrăcați în port tradițional. Pentru că de cum crapă lumina și când pleacă soarele, oamenii aceștia lucrează cu drag și spor.

A prins rădăcini un obicei, aici, în Șurdești – Udătoriul – ziua când este sărbătorit cel mai harnic om din sat, care a ieșit primul la arat.

Obiceiul are loc a doua zi de Paște. După slujbă are loc o duelare între tinerii aleși și diac, care primește un litru de pălincă să deschidă biserica. Apoi, în tinda bisericii, unde stă preotul, este adus udătorul.

Începe un fel de joc. Oamenii prezenți primesc funcții. Patru tineri primesc funcția de sfetnici, unul fiind comarnic, iar alți patru tineri sunt jandarmi. Se mai alege un șef de post, un judecător, mulțitor, scăzător (cei care măresc sau scad pedeapsa), doctor, asistenți, păcurar și porcar.

După ce au fost împărțite funcțiile, ei pornesc spre casa celui udat, pentru a-l lua și a-l duce la râu. Aceștia îl pot lua de acasă în momentul în care găsesc moneda ascunsă de udător într-o buturugă. Când au găsit moneda, alaiul îl ia pe udător, îl invită într-un mic car tras de boi și îl duc la râu.

În drumul spre râu, udătorul, conform tradiție trebuie să încerce să fugă de trei ori pentru a scăpa de plata ospățului pentru poziția primită. Ajunși la râu, cel mai harnic om este udat, iar el îi udă pe ceilalți tineri pentru a transmite mai departe tradiția. Apoi se întorc la casa udatului pentru a petrece.

O tradiție spectaculoasă, care te va amuza, dar care are o însemnătate profundă, spunându-se că prin ea se aduce natura la viață.

Vezi fânul care a împietrit

maramures

Fiecare loc are o poveste și una fascinantă ai să afli acum. Legenda spune că tare demult, în Șurdești, la poalele Munților Gutâi, un om lucra la căpițele de fân în plină zi de sărbătoarea. O vecină trecând l-a văzut că lucrează, și cu frică de Dumnezeu, i-a spus că să nu lucreze azi, că este sărbătoare mare. El a răspuns că să fie.

Era grăbit să termine căpițele, pentru că pe cer se anunța ploaie și nu voia ca fânul să se ude. Femeia a insistat ca bărbatul să nu mai lucreze, pentru că va fi aspru pedepsit, dar el nu a ascultat-o. Când a terminat o căpiță, bărbatul a mers să bea apă, iar când s-a întors a rămas înspăimântat, două căpițe se transformaseră în piatră.

Căpițele împietrite au rămas în grădina omului și astăzi, ca să le vezi întreabă localnicii de acest loc pentru că pe Maps nu îl vei găsi.

Inedit – Schiază indiferent de anotimp

Le Chalet M se află la câteva minute de Cavnic, celebra stațiune a sporturilor de iarnă. Pentru a-i da o alură specială indiferent de anotimp, pe Pârtia Cavnic s-a amenajat o pârtie artificială. Te poți bucura de schiat fără să aștepți iarna sau dacă nu știi să schiezi, pe pârtie poți învăța alături de antrenori.

Le Chalet M: Locație de poveste în Maramureș

I se spune ,,locație de poveste” de către toți cei care au fost aici. Este înconjurată de peisaje care îți fură inima și de o liniște care îți sparge timpanul. Este Le Chalet M, o cabană cu perete din sticlă, situată aproape de Cavnic, județul Maramureș.

Cabana păstrează tradiția specifică a meșteșugului din lemn, îmbrăcând aceste straie. Aceasta are o capacitate de cazare pentru 10 persoane.

Pe noi ne-a uimit și nu ne mai găsim cuvinte să descriem această cazare. Lăsăm să vorbească pozele.

Pregătește-ți bagajele și haide la drum!

Rezervă singur experiența!

Cauți un loc ferit de civilizație, unde să te relaxezi cu cei dragi? Haide într-un loc pitoresc, la o cabană uimitoare, cu ciubăr, Le Chalet M, în Maramureș.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…